Unii tineri ajung chiar să își dorească să nu mai iasă din casă, doar ca să nu le fie văzute nesuferitele coșuri, de care li se pare că nu vor mai scăpa vreodată. Dacă și copilul tău are așa o problemă, nu îl lua în râs. Pentru el, aceste schimbări pot lua dimensiunea unei adevărate catastrofe.
Hormonii, buni și răi
Psihologul Cristina Ion- Rădulescu ne explică că „dintre factorii care influențează procesele de creștere, glandele cu secreție internă au un rol deosebit. Hormonii pe care îi eliberează acestea ajută la dezvoltarea copilului, dar aceste modificări care au loc în corpul lor au și efecte negative neplăcute, cum ar fi acneea sau tuleiele inestetice la băieți. Explică-i adolescentului, într-o manieră pozitivă că aceste modificări hormonale sunt răspunzătoare pentru neplăcerile pe care le are, dar că ele se vor estompa cu timpul și, apoi, vor dispărea”.
Cum îl poți ajuta
- Dacă este nevoie mergi cu el la un medic (dermatolog, endocrinolog etc.). Uneori, pentru o acnee mai puțin severă sunt suficiente tratamentele pe care le găsești prin magazine. La fel, pentru păr prea gras se găsesc soluțiile necesare la magazin.
- Vorbește cu fata ta despre schimbările care au loc în corpul ei și dă-i sfaturi de îngrijire. La fel, roagă-l pe soțul tău să vorbească cu băiatul, să îl învețe să se radă, dar și să îi povestească despre neajunsurile prin care a trecut și el pe când era la această vârstă.
- Explică-i să aibă răbdare, că evoluția nu se va produce peste noapte. În ceea ce privește acneea, poate dura, în mod obișuit, trei luni până ce tenul va reveni la normal, iar tratamentul trebuie urmat zi de zi timp îndelungat.
- Dacă problemele persistă și adolescentul pare deprimat, încurajează-l să apeleze la la sfatul unui specialist. Poate fi chiar psihologul din școala pe care o frecventează.
Sursa fotoȘ 123rf.com