Vă certați unde să mergeți la masa de sărbătoare. Soțul vrea să mergeți în vizită de Paști la socri. Tu ai vrea la ai tăi, pentru că la socri ați tot mers. Din momentul în care aveți această problemă, este posibil să nu fie singura. ”Probabil că există diferențe de opinie nu doar pe această temă, ci și pe alte subiecte importante pentru relația voastră”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Poate vă certați și pe alte teme, cum ar fi ce faceți cu banii comuni, cum vă petreceți timpul, cum vă creșteți copiii etc. Diferențele vin din valori și concepții de viață deosebite. Dacă acestea sunt, totuși, apropiate, partenerii găsesc mai repede o cale de compromis care să îi satisfăcă pe amândoi. Atunci când soții au opinii foarte diferite, asistăm la conflicte puternice, greu de conciliat, care se agravează în timp și duc la distrugerea relației”.

Citește și: De ce așteptăm iepurașul de Paște și care e povestea oului de ciocolată

Mergeți în vizită de Paști la socri sau la părinții tăi? Alege calea de mijloc

În acest caz concret, discutați și, pe cât posibil, rezolvați punctele sensibile. Ați putea ajunge la un compromis. Poate chiar să mergeți la părinții tăi de data aceasta. Dacă nu, stabiliți de acum că veți merge la ai tăi de Crăciunul viitor sau că veți sta mai mult la ei în vacanța de vară. Este nevoie să țineți cont și de circumstanțe. Poate părinții tăi locuiesc aproape și ajungeți la ai lui doar de Sărbători. Sau din contră, ai tăi sunt departe și v-ar fi greu din punct de vedere practic să ajungeți la ei în această perioadă. Important este să ajungeți la o soluție cu care să fiți amândoi mulțumiți. Fii deschisă și mai lasă de la tine. Totodată, poți să stabilești niște limite peste care nu poți trece. Fii fermă, fără a da însă un ultimatum.

Ați ales să mergeți în vizită de Paști la socri. Bucură-te de sărbătoare orice ar fi

Dacă, până la urmă, cedezi și mergi la socri, nu este cazul să stai îmbufnată pe toată perioada sărbătorilor. Asumă-ți hotărârea și încearcă să te bucuri de această perioadă. Ține copiii departe de disensiunile voastre. Nu este nevoie să le spui că tu ți-ai fi dorit altceva sau chiar să-i critici pe tată și pe bunici în fața lor. Încearcă să zâmbești și să fii cât mai cooperantă. Atunci când nu ești de acord cu ceva, adu argumente pentru a le schimba celorlalți părerea. Dacă nu reușești, nu te îmbufna. Poți face tu ceea ce-ți dorești, dar nu să-i obligi și pe ceilalți. De pildă, nu este nevoie ca toată lumea să mănânce un anumit fel de mâncare, dar, dacă ție îți face plăcere, îl poți găti doar pentru tine și pentru cine își mai dorește. Poți merge doar tu la o plimbare, dacă toți ceilalți vor să rămână acasă etc.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com