Dacă ai un soț care înjură des, poate ești exasperată, dar nu ar trebui să-l acuzi. ”De vină ar putea fi modelele din copilărie. Sau se ia după anturaj sau după colegii de serviciu”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin care te atenționează că ”dacă a început să înjure mult și din orice la o vârstă fragedă, va fi mai greu să se dezobișnuiască”.

Înțelege de ce înjură

”Înjurăturile au și ele rolul lor, de detensionare, de calmare, de exprimare a emoțiilor negative, de reacție la ceva deranjant, de reglare a echilibrului intern, etc.”, remarcă psihoterapeutul. Chiar dacă nu este un obicei frumos, se pare că imprecațiile ajută oamenii să tolereze mai bine durerea. Cuvintele grele și tonul răstit trezesc o reacție a corpului care emană adrenalină și simte mai greu durerea. Dar este mai puțin eficient atunci când ”metoda” este folosită des. Motivele care îl fac să înjure pot fi probleme minore.”Însă, atunci când ele sunt utilizate prea mult și din orice, pot să-i deranjeze pe cei din jur și proiectează o imagine negativă asupra celui care le utilizează”, remarcă specialistul.

Nu tolera violența

Poate soțul tău a crescut într-o familie în care înjurăturile și țipetele erau modul normal în care oamenii comunicau. Oamenii repetă adesea comportamentul părinților, chiar și fără să-și dea seama. Pe de altă parte, bărbații care suferă de ADHD sunt mai nervoși și își controlează mai greu comportamentul. Există, în prezent, și mulți adulți care au această afecțiune. Dacă acesta este cazul, ar fi bine să cereți ajutorul unui medic. Oricare ar fi cauza, un psiholog l-ar putea ajuta să-și controleze mai bine emoțiile. Dacă problema nu sunt doar înjurăturile, ci și violența, ar trebui să te gândești serios la o alternativă. Nu poți aștepta până se va schimba. Dacă ești în pericol, ar trebui să te pui, în primul rând, la adăpost pe tine și pe copii. Apoi, vei vedea cum îl poți ajuta și pe el. Uneori, chiar plecarea soției îl poate face să-și conștientizeze greșelile și să înceapă schimbarea. Nu înseamnă că nu va mai greși din nou. Dar dacă își dorește să-și îmbunătățească purtarea, lucrurile vor merge spre bine.

Explică-i de ce te deranjează că înjură

”Succesul tău depinde de motivația lui”, este de părere Tedy Creștin. Dacă el simte și înțelege că exagerează cu acest comportament, va fi de acord să încerce reducerea și temperarea lui. Dar dacă el nu crede că e ceva greșit, este foarte greu să-l faci să înceteze. Depinde și dacă actualele lui modele (prieteni, colegi de serviciu, etc.) folosesc înjurăturile la fel de mult și colorat ca el. Încearcă să discuți cu ei, pentru a-l influența indirect. În plus, explică-i direct problemele pe care le ai din cauza lui (și pe care le are și el). Conștientizarea faptului că are o problemă, poate duce în timp, la diminuarea ei și la creșterea dorinței de a înceta”, spune specialistul.

Învață-l tehnici de calmare și relaxare

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Dacă nu reușești să-l convingi să-și schimbe modul de a vorbi, discută cu el ca măcar să facă tot ce poate pentru a se cenzura în fața copiilor. Îi poți atrage atenția ori de câte ori încalcă acest acord pentru a modela obiceiuri noi. În paralel, vorbește cu el despre alte forme de calmare ori relaxare, mai eficiente decât înjurăturile. O tehnică eficientă este aceea în care respiri de 10 ori și numeri fiecare respirație, înainte de a răspunde sau de a întreprinde ceva. Spune-le și copiilor ce înseamnă obiceiurile bune sau rele și cât de greu este să scapi de cele rele.”

Citește și:

De ce înjură copiii

Cum învingi dușmanul ascuns al căsniciei tale: critica

Cum obții ordinul de restricție împotriva soțului violent

Sursa foto: 123rf.com