Ai vrea poate să mai vorbești cu el însă nu ai nicio șansă. Este mereu ocupat cu pasiunea lui. Cheltuiește mulți bani și, mai ales timp. Cum să faci să se gândească și la voi?

Dependență de care trebuie să scape

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu vede în aceste obiceiuri o adicție, de care soțul tău ar trebui să scape. Una este să îi placă fotbalul, dar alta este să facă dintr-un hobby o obsesie, o pasiune mai importantă decât orice altceva. Totuși, „este foarte important să nu îl cicălești, să nu-i aduci reproșuri sau să încerci să îl convingi îngrădindu-i anumite drepturi, cum ar fi să nu-i mai calci, să nu-i mai gătești sau să îi oprești toți banii ca să nu mai poată ieși”, atenționează psihologul. În acest fel, efectul va fi contrar și veți începe o adevărată luptă din care nimeni nu iese învingător.

Atitudine împăciuitoare

Modul tău de abordare ar trebui să fie cât se poate de calm și de împăciuitor. Ar fi bine să lași să se vadă afecțiune față de el, dar și să deschizi discuții sincere, din care să reiasă problemele cu care te confrunți din cauza adicției lui (lipsa unui ajutor, faptul că nu mai are timp de familie sau – de ce nu? – lipsa banilor pe care îi cheltuiește așa). Astfel, poate înțelege mai bine punctul tău de vedere și abordarea blândă îi va trezi poate un sentiment de rușine. Faptul că nu îl vei respinge prin ceartă și îi vei explica ceea ce simți va face să te înțeleagă mai ușor.

Răbdare și … calm

După ce hotărârea lui de a lăsa-o mai moale cu fotbalul este luată, nu te aștepta totuși la minuni. Dependențele sunt greu de înlăturat și recăderile apar și când este vorba de alcool, dar și de fotbal. Totodată, una din probelemele care pot apărea este să crezi că ești tu de vină pentru ce face el, că ai putea să-l ajuți, să-l convingi, dar nu faci lucurile suficient de bine. Ar fi bine să alungi astfel de gânduri pentru că te încarcă și mai mult cu sentimente de vinovăție nejustificate. Nu ai cum să controlezi decât reacțiile și acțiunile tale. Nu ai nicio putere asupra lui și el va fi cel care va lua, până la urmă, deciziile în ceea ce-l privește.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

În cazuri extreme, este recomandată psihoterapia

„Dacă este obsedat de fotbal, este clar că suferă de o formă de adicție. În ultima perioadă, problema adicției este tot mai des întâlnită, fie ea de tutun, alcool, droguri chiar, jocuri de noroc, calculator, dar și …fotbal. Soțul tău are nevoie să înțeleagă și să accepte faptul că aceasta este o dependență. În acest caz sunt recomandate psihoterapia și grupul de sprijin, dar înainte de aceasta, este nevoie să îl încurajezi că poate reuși. Apoi, căutați împreună activități cu care să înlocuiască dependența (mergeți cu bicicletele prin parc, găsiți filme interesante de văzut împreună, faceți excursii sau ieșiri la iarbă verde cu alte familii etc.), important este să fie activități care vă fac plăcere amândurora”.