Soțul pleacă în delegații lungi. O astfel de situație ”solicită un grad mult mai mare de profunzime și complexitate”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”În ciuda aparențelor, există relații la distanță care au succes. Este util ca, în ciuda greutăților date de depărtare, partenerii să lucreze la căsnicia lor ca la una obișnuită”, adaugă specialistul. Nu ar trebui să lăsați totul pentru atunci când vă vedeți, ci să încercați zi de zi să vă apropiați unul de celălalt, chiar dacă vă despart mii de kilometri.

Citește și: 5 pași ca să păstrezi o relație la distanță

Dacă soțul pleacă în delegații lungi, stabiliți câteva reguli

”În primul rînd, este util să stabiliți regulile cadrului. De exemplu, orele la care sunați, orele în care sunteți ocupați, alte sarcini pe care le aveți de îndeplinit”, vă sfătuiește psihologul. ”Nu este nevoie să se creeze inutil confuzie întrebări și neliniște. Chiar și de la distanță, puteți avea hobby-uri și activități comune: filme, cărți, muzică etc. Puteți discuta despre ele, citiți cărți în paralel sau chiar să vizionați filme împreună online. Ar fi frumos să vă faceți un ritual, cum ar fi să vă spuneți ”bună dimineața”, să luați prânzul pe skype fiecare la masa lui, să împărtășiți seara serialul preferat sau să vă împartășiți o fantezie de ”noapte bună”. Faceți în continuare planuri și proiecte pentru perioada în care vor fi împreună. Vorbiți sincer și deschis despre neliniștile, problemele, visurile și aspirațiile voastre.

Citește și: Probleme de cuplu când un membru pleacă la muncă în străinătate

Soțul pleacă în delegații lungi. Trucuri de folos

Pentru a nu vă îndepărta prea mult unul de celălalt, psihologul vă sfătuiește să:

– folosiți un jargou propriu, presărat cu cuvinte și expresii cu un anumit înțeles pentru voi;

– vorbiți despre locuri și cunoștințe comune;

– glumiți;

– povestiți despre ceea ce faceți în fiecare zi;

– trimiteți-vă cadouri cu semnificație.

Citește și: Soțul a plecat în delegație. Ți-e teamă că te va înșela?

Soțul pleacă în delegații lungi. Gelozia, inamicul numărul unu

Gelozia poate condimenta o relație, dar, în cazul vostru, poate fi letală. Comunicarea este mult mai anevoioasă. Nu mai este directă, ci artificială. Apare neîncrederea și suspiciunea că ar putea să te înșele. Alte probleme sunt: lipsa unei planificări și a unor activități comune, blocajele în relaționare. Nu fi excesiv de bănuitoare și nu-l cicăli. Poți fi tentată să înflorești cu imaginația ta, atunci când nu cunoști detalii despre ce face în viața de zi cu zi și la fel se poate întâmpla și cu el. De aceea, stabiliți de la bun început să vă povestiți unul celuilalt despre evenimentele de la lucru, despre noii prieteni pe care vi-i faceți între timp. Încrederea ar fi trebuit să fie o calitate de bază a căsniciei voastre și înainte de plecare. Altfel, vă amenință ”cutremurele” și chiar despărțirea. Din această încercare vor ieși cu bine cei a căror relație a fost testată de-a lungul anilor.

Soțul pleacă în delegații lungi. Trăiți intens revederea

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Utilizați mai bine clipe în care sunteți împreună. Trăiți intens revederea. Duceți la îndeplinire planurile pe care le-ați stabilit atunci când erați plecați. Totodată, puteți vedea unde vă poate duce spontaneitatea. Conștientizați că nu există momente banale și comune. Acesta este un avantaj față de o relație clasică unde partenerii cred că au tot timpul din lume. Cu cât comunicarea dintre voi este mai sinceră, mai autentică în perioadele în care sunteți departe, cu atât vor fi trecute mai ușor blocajele posibile la prima reîntâlnire,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com