Dacă soțul nu stă nopțile pe acasă și vine beat dimineața, ar trebui ”să înțelegi că soțul tău are o problemă”, spune psihoterapetul Tedy Creștin. ”Este dependent de băutură și de acest stil de viață. Lui i se pare că nu poate trăi fără chefurile cu prietenii. Este foarte important ca el să conștientizeze că are o problemă. Apoi, trebuie să vezi dacă dorește cu adevărat să o rezolve sau ar vrea să continue și doar mimează că se schimbă doar ca să scape de certurile cu tine”.

Citește și: Ziua ta, 8 martie sau căsătoria voastră? El nu vrea să le sărbătorească

Soțul nu stă nopțile pe acasă. Îndepărtează-l de anturaj

Dacă tu crezi că anturajul îl influențează să nu stea nopțile pe acasă și să bea, ar fi bine să încerci să-ți întărești relația cu el atunci când este într-o dispoziție bună. Petreceți timp împreună făcând activități care vă plac. Nu ar fi bine să-i interzici să se vadă cu prietenii lui sau să-i faci o scenă de câte ori vrea să se iasă cu ei. Însă ai putea, în mod discret, să găsești alternative interesante de petrecerea timpului liber. Dacă nu aveți un grup de amici familiști, poți încerca să-l formezi. Inițiază activități amuzante împreună cu aceștia, dar nu îl forța pe soțul tău să se alăture. De exemplu, ieșiți în week-end la un grătar sau organizați o seară în care să jucați cărți la voi acasă. Spune-i doar cât de frumos ar fi să vă vedeți cu ei și cât de mult ți-ar plăcea ție și lasă-l pe el să decidă ce faceți. Dacă și voi și noile cunoștințe au copii, ar fi și avantajul că micuții vor putea să se joace împreună.

 

Dacă soțul nu stă nopțile pe acasă, ferește-te de comportamente riscante

Este important să ai grijă și de tine însăți în această situație. Abuzul de alcool al bărbatului are un impact negativ asupra stării psihice, gândurilor și comportamentelor lui, dar și asupra vieții tale, în general. Lui îi poate crește gradul de agresivitate. Scade inhibiția și poate aborda comportamente riscante cu mai multă ușurință. Nu te autoînvinovăți și menține o atitudine pașnică și sinceră în dicuțiile cu el. Subliniază că ești de partea lui și că îți dorești ce este mai bun pentru amândoi.

Soțul nu stă nopțile pe acasă. Cum poți îmbunătăți situația:

– Vorbește cu el doar când este treaz și receptiv. Uneori este nevoie de mai multe convorbiri oneste, calme și scurte pentru a ajunge la inima lui.

– Citește despre ce înseamnă alcoolismul, ce variante de tratament există și care sunt profesioniștii care tratează această dependență accesibili în zona ta.

– Ia în considerare aderarea la un grup de tipul Alcoolicilor Anonimi, dacă există unul în orașul unde locuiți. Există și întâlniri speciale de suport pentru rudele celor afectați.

– Nu-ți mai acoperi soțul atunci când ”o face lată”. Lasă-l să simtă consecințele faptelor sale. Acest lucru l-ar putea motiva să se schimbe.

– Nu rămâne în aceeași casă cu el dacă simți că nu ești în siguranță din punct de vedere fizic.

– Nu lua problema lui personal și nu te învinovăți pentru ea.

– Încearcă să faci o schimbare pozitivă în viața ta. Fă sport. Începe sau reia un hobby. Participă la activități sociale sau recreative, orice te-ar putea face fericită și te-ar putea face să nu te gândești pe moment la problemele de acasă.

– Ține rutina zilnică și respectă programul familiei voastre, fie că soțul participă sau nu.

 

Soțul nu stă nopțile pe acasă. Când mai bine pui capăt relației

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Cearta sau critica directă nu va duce decât la o reacție de apărare a lui și de blocare a comunicării. Dacă dorești să continui relația, îți poți motiva soțul să se schimbe prin fapte. Oferă-i înțelegere, căldură, compasiune și empatie. El se va deschide în timp, dacă se simte înțeles, iubit și acceptat așa cum este. Îți va spune dacă el își dorește să-și modifice comportamentul. Dacă el nu vrea asta, ar trebui ca tu să te decizi dacă îți dorești această relație sau nu. Chiar dacă soțul își dorește sincer să scape de dependență și îți cere ajutorul, tu poți pune condiții, pe ce perioadă și vei merge mai departe în funcție de ce rezultate. În unele cazuri, schimbarea nu apare. Adicția nu este o boală simplă. Uneori, chiar dacă bărbatul este motivat, nu reușește să se vindece. De aceea, rămâne la latitudinea ta să decizi dacă îi vei acorda sprijinul tău, în funcție de ce se întâmplă. Dacă vezi că șansele de succes sunt prea mici, tot tu vei hotărî ce vei face mai departe,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com