Codependența, o problemă

Trebuie să înțelegi că dependența soțului nu este vina ta, dar, dacă adopți, ca majoritatea femeilor aflate în această situație, rolul de codependent, o poți întreține. Tendința este să îl acoperi, să spui, de exemplu, șefului că e bolnav atunci când nu poate ajunge la serviciu pentru că e beat, să te prefaci că nu vezi și să nu îl confrunți, dacă îl vezi, de pildă, ieșind din salonul cu jocuri mecanice sau când găsești o cantitate impresionantă de materiale pornografice prin casă.

Tăcerea e nocivă

Psihologul Alexandru Leşcău spune că „tăcerea poate fi la fel de nocivă ca dependenţa. Primul pas spre vindecare este comunicarea”. Psihologul spune că, „deşi este uneori confortabilă, politica tăcerii nu dă niciodată rezultate pe termen lung şi, pe zi ce trece, soţul tău se afundă tot mai mult în dependenţa sa. Dialogul cu persoana bolnavă poate declanşa o anumită trezire, o conştientizare a faptului că are o problemă. Ar fi bine să alegeţi un moment potrivit pentru această discuţie: sunt de evitat perioadele de beţie sau de sevraj puternic”.

Motivează-l să accepte tratamentul

Atunci când dialogul este posibil, spune-i soțului părerea ta, ferm, dar fără nervi: că ai observat că are o problemă serioasă, care vă afectează pe tine și pe copii prin comportamentul pe care îl are. Poți vorbi despre violența lui, de faptul că nu prea aveți bani și el continuă să cheltuiască sau orice altă neplăcere provocată de dependența lui. Încearcă să-l motivezi să accepte un tratament. Alexandru Leșcău te avertizează că „persoanele dependente resping, adesea, o asemenea idee, dar răbdarea şi stăruinţa soţiei de a discuta de mai multe ori, în momente şi zile diferite, despre problemă, poate să aibă rezultate benefice”.

 Ai răbdare cu el

Dacă începe recuperarea, nu trebuie să-ți faci speranțe exagerate. Este un lucru obișnuit ca dependentul, la început, să recidiveze. Totul este să persevereze, iar tu îi poți fi alături, încurajându-l. De aceea, este bine să cauți și tu consiliere psihologică și o poți începe chiar înaintea lui. Treci printr-o situație traumatizantă și ai nevoie de tot sprijinul din lume. Mai există și grupuri de suport ale familiilor celor care au astfel de probleme și poți să te alături lor.

 • Unde poți cere ajutor:

  – Grupul Alcoolicii Anonimi Grupul AA
  „Unu” București, Spitalul „Obregia”,
  pavilionul 17; tel.: 021.653.0745
  – Grup de sprijin pentru dependenții
  de alcool și familiile lor, Aspera, Sibiu;
  tel.: 0722.683.862
  – Centrul Sfântul Nicolae, Iași – Centrul
  de consiliere şi reabilitare a persoanelor dependente de alcool, droguri sau cu
  alte dependențe, Str. Costachi Negri
  nr. 48; tel.: 0332.456.013, 0771.647.610