Atunci când soțul este gelos pe trecutul tău, nesiguranța îl va face să creadă că celălalt era mai bun, mai frumos, ”mai” și ”mai” decât el. Stima de sine scăzută va amplifica totul. Ar fi bine să nu-i dai apă la moară și să-l întărâți făcând comparații care să-l defavorizeze sau povestindu-i prea multe detalii.

Citește și: Cele trei fețe ale geloziei și leacul lor. Părerea psihologului

Soțul este gelos pe trecutul tău. De ce gândește așa

Poate a fost obișnuit să aibă o mentalitate de genul ”femeile sunt sau sfinte sau târfe”. În principiu, mama și femeia cu care se va căsători trebuie să fie sfinte. Gândindul că logodnica lui s-a mai culcat cu ”n” bărbați, îl poate face să aibă coșmaruri. El are voie să mai și greșească, dar, bineînțeles, se va distra cu ”femei ușoare”, pe care nici nu se va gândi să le ceară de soție. Totuși, atunci când se îndrăgostește, ea ar trebui să fie virgină (sau măcar să aibă un trecut cât mai cuminte). Mentalitatea aceasta vine din trecut și are rădăcini în adevăruri biologice. Bolile transmisibile sexual la femei pot da infertilitate. La bărbați sunt mai ușor tratabile și, de obicei, nu au consecințe devastatoare asupra lor.

Soțul este gelos pe trecutul tău. Semnale de alarmă

– Vrea să știe totul despre trecutul tău;

– Te face să crezi că ai greșit față de el, chiar dacă nu-l cunoșteai;

– Îți verifică telefonul, căsuța de email, conturile de social media pentru a găsi informații;
– Îți cere să renunți la anumiți prieteni de pe Facebook sau alte rețele de acest gen.

Citește și: Ce să nu îi spui niciodată partenerului tău!

Soțul este gelos pe trecutul tău. Ce poți să faci

Este foarte greu să schimbi mentalități împământenite de generații, dar poți să-l faci să vadă de unde-i vin ideile. Spune-i că nu este drept să te privească în acest fel, dar el să-și scuze aventurile. Un alt motiv pentru care el reacționează așa ar putea fi nesiguranța lui. Nu are încredere în el însuși că este un bărbat care te poate cuceri. Poate crede că stai cu el doar pentru că te-a părăsit fostul care era mai bun, mai frumos, mai puternic, avea bani mai mulți etc.

Rațional, poate înțelege că-l iubești, dar emoțional, se teme că-l vei înșela sau părăsi. Probabil că i-ai spus deja că temerile lui sunt nefondate, dar el pare să nu audă. Ajută-l să capete mai multă încredere în el însuși. Spune-i că-l prețuiești de câte ori ai ocazia. Îi mai poți dărui cărți despre stima de sine sau înscrie la un curs ori o terapie individuală care să-l ajute.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com