În general, ”bărbații tind să-și piardă încrederea în ei înșiși în situațiile în care nu mai reușesc să aibă grijă de familie și să fie ei principalul furnizor”, observă psihoterapeutul Dragoș Geamăna. ”Pot exista și excepții de la regulă, în care soțul preferă să rămână acasă. În general, partea masculină nu se simte bine atunci când nu se percepe pe sine ca fiind elementul puternic din cuplu. De obicei, nici femeia nu se simte tocmai confortabil în situația în care este nevoită să se transforme în principala sau unica persoană care câștigă banii din familie”. De aceea, soțul casnic nu e întotdeauna fericit.

 

Fără prea multe pretenții de la soțul casnic

Dacă în familia voastră el a rămas să aibă grijă de copii, ar fi bine ca amândoi să fiți împăcați cu acest lucru. Poate este ceva temporar, dar necesar pe moment. În cazul în care soțul nu este obișnuit să aibă grijă de gospodărie, nu te aștepta să găsești casa imaculată atunci când te întorci de la serviciu. Adu-ți aminte și de momentele în care tu erai în concediu maternal. A sta cu copiii, chiar și cu cei mai mari, nu este o dulce vacanță. Ajustează-ți așteptările și încearcă să apreciezi ceea ce face el, pentru ca să nu apară certuri și conflicte, mai multe decât cele pe care le generează de obicei conviețuirea în doi.

Soțul casnic are nevoie de înțelegere

Soțul casnic nu e întotdeauna fericit. Dacă nu vă simțiți confortabil cu acest aranjament, specialistul vă sugerează să analizați, în primul rând, ”de ce s-a ajuns la asta. O pregătire mai slabă din punct de vedere profesional a bărbatului, un capriciu al pieței muncii, o indisponibilitate temporară sau permanentă – toate pot duce la același rezultat, dar sunt situații foarte diferite, care vor fi administrate diferit”. Ar fi bine ca amândoi să încercați să înlăturați cauza problemei. Pe de altă parte, există o atitudine care vă va ajuta oricum, chiar și dacă nu reușiți să schimbați ceva din circumstanțele exterioare. Este nevoie de ”înțelegere între soți și comunicare. De aceea, fiți onești față de voi înșivă și unul față de celălalt. În special, este nevoie de sinceritate cu privire la sentimentele, îndoielile, temerile și speranțele pe care le aveți. Sprijinul reciproc și construirea permanentă a relației este un factor important pentru menținerea ei. Acest lucru vă poate face să rămâneți împreună în momentele dificile care intervin pe parcursul vieții”, adaugă psihoterapeutul.

Citește și: Mesajul emoționant al Iulianei Tudor pentru soțul ei, după 21 de ani de căsnicie

Identificarea problemei în cuplu

Psihoterapeut Dragoş Geamănă, dragos.geamana@agorapsi.ro

Psihoterapeut Dragoş Geamănă, [email protected]

”În cazurile în care ”soțul casnic” este singurul aranjament care funcționează pe moment pentru că altfel nu vă descurcați financiar, ar fi bine să vă schimbați modul de a gândi. Vedeți situația mai degrabă ca pe un sacrificiu pe care amândoi îl faceți pentru familie, decât ca pe un factor negativ care vă transformă pe amândoi sau pe unul dintre voi în victime. Cele mai bune remedii pentru orgoliile rănite într-un cuplu sunt comunicarea, înțelegerea reciprocă și manifestarea iubirii. Și în cazul în care bărbatul evită să-și ia un job, iar a se ocupa de casă este doar un pretext, este necesară identificarea cauzei. Poate fi vorba de o depresie, de stimă de sine scăzută sau poate fi un viciu. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este complacerea în această situație, fără a vedea bine ce se întâmplă, atât cu fiecare în parte, cât și cu relația. Unii nu vor să vadă adevărul din teama că nu-i pot face față, dar este nevoie de introspecție și analiză. Nu în ultimul rând, luați în seamă ajutorul specializat, fie sub forma consilierii psihologice sau a psihoterapiei,” spune psihoterapeutul Dragoș Geamăna.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com