Relațiile dintr-o căsnicie pot fi tensionate uneori chiar și pentru partenerii care petrec suficient timp de calitate împreună, darămite pentru cei care stau despărțiți adeseori! Stresul pe care îl adaugă delegațiile dese ale unuia dintre soți poate pune o presiune mare pe mariajul lor. Apar o sumă de noi provocări: de la sentimentul de singurătate la gelozie, de la infidelitate la resentimente sau chiar la probleme de sănătate.

Tentații mai mari în delegație

Un studiu realizat în 2012 în SUA arată că un procent de 94 % dintre cei care călătoresc în interes de serviciu au tendința de a renunța la obiceiurile lor sănătoase cât timp sunt în delegație. Majoritatea nu mai mănâncă sănătos și nu mai face exerciții fizice. Mulți au tendința de a fi mai cheltuitori, de a face exces de alcool, de a încerca droguri și 66 % au mărturisit că au avut aventuri amoroase pe când se aflau departe de soț sau de soție. Și nu e de mirare că 70 % dintre participanții la studiu care erau divorțați au spus că plecarea deasă de acasă a fost un factor care le-a înrăutățit relația.

Proiecte și scopuri comune

Unii parteneri ”nu comunică și se îndepărtează unul de celălalt chiar și atunci când locuiesc tot timpul împreună”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin care subliniază că ”plecarea în delegație nu trebuie să devină neapărat o lovitură pentru relație. ”Dacă soții au proiecte și scopuri comune și vorbesc despre ele chiar și când el e departe, legătura se menține. Nu devin doi străini cu vieți separate”, spune specialistul. ”Ei continuă să fie parteneri, să aibă vise și valori similare, să se sprijine unul pe altul la greu. Se simt bine împreună, doar că nu au atât de mult timp să petreacă împreună ca înainte”.

Sursa foto: Andy Rennie / flickr.com