Ai un soț nedescurcăreț? Schimbarea durează

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Este greu să-ți transformi radical partenerul. Un soț nedescurcăreț nu va deveni capabil și independent peste noapte. Dacă simți că această stare a lui de neajutorare a devenit enervantă și obositoare, îl poți ajuta și dezvolte anumite calități în mod natural. Încurajează-l să ia hotărâri mici, rapid, ori de câte ori are ocazia. Nehotărârea vine din lipsa clarității unor valori, a unor principii de viață, a unor priorități și a unor criterii de stabilire a acestora. Cu ajutorul unui specialist, soțul ar putea descoperi mai ușor care sunt valorile lui fundamentale, obiectivele reale în viață, prioritățile. Astfel, ar deveni mai hotărât, mai sigur pe el, mai pasional în tot ceea ce face și chiar mai carismatic. Nu te aștepta, însă, la schimbări rapide. Este un proces de lungă durată, care necesită susținere și eforturi mari și din partea ta. Începe să-l lași să ia el anumite hotărâri. Cedează, parțial, controlul și încurajează-i progresele. În timp, se vor vedea și îmbunătățiri care te vor ajuta și pe tine să mergi mai departe”.

Ești tratată ca o menajeră de soțul tău? Ce să faci!

Arată-i recunoștință și prețuire atunci când își dă silința

Nu uita să-i mulțumești pentru dedicația pe care o arată familiei atunci când te ajută. Chiar dacă este un soț nedescurcăreț, el fac un efort să se schimbe. Bineînțeles, ar fi putut face lucrurile mai bine, dar nu e cazul să fie primul lucru pe care i-l spui. Atunci când vede că i se apreciază eforturile, va persevera și va căpăta încredere în el însuși.

În schimb, un soț nedescurcăreț care vede că are parte doar de critici, se va închide în cochilia lui și nu va mai avea alte inițiative. Ar putea să ajungă chiar să evite să facă ce-i spui. În plus, cere-i din când în când sfatul. Arată-i că, pentru tine, opinia lui este foarte importantă. Ba chiar nu te-ai putea descurca fără sfatul lui. Un alt gest mic, dar care are un impact foarte mare, este să-l citezi în fața prietenilor și a familiei. Spune-le care este părerea lui, ce a spus la un moment dat, ca o părere importantă și de luat în seamă.

Citește și: Ai un soț pasiv și trebuie să-l împingi de la spate să facă ceva? Ce spune psihologul

Sursa foto: 123rf.com