Are sinuzită și crede că e tumoare pe creier, alunițele devin dușmanii cei mai perfizi și, oricât i-ar spune un medic că este sănătos, el tot crede că e pe moarte… Află ce spune psihologul despre ipohondrie și cum te poți purta cu un soț ipohondru.

Persoana ipohondră dorește mai multă atenție

”De multe ori, un soț ipohondru face un joc prin care obține atenție de la ceilalți. Presupusa lui boală îl face să pară mai important în ochii apropiațiilor”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. De cele mai multe ori, nu este ceva conștientizat de cel în cauză. Și poate părea absurd, dar el ajunge să simtă că viața lui are un sens atunci când toți se învârt în jurul lui și încearcă să-l ajute să se însănătoșească.

Ipohondria, problemă des întâlnită

Până la urmă, ipohondria nu este ceva rar întâlnit. Este recunoscută ca tulburare mintală și afectează 5-10 % din populație. Se manifestă, de obicei, prin simptome inexplicabile din punct de vedere medical sau teama că o afecțiune minoră este, de fapt, mult mai gravă.

Un soț ipohondru exagerează mereu

Un soț ipohondru exagerează gravitatea lucrurilor pe care le trăiesc. Ei se pot manifesta în moduri diferite: unii sunt anxioși sau deprimați, alții devin obsedați să afle totul despre simptome și boli. Unii merg din doctor în doctor, doar-doar vor găsi unul care să le confirme diagnosticul de care se tem, pe când alții nu se duc, de frică, la medic.

Nu intra în jocul soțului ipohondru

Dacă ai detectat la cineva cu această problemă, este util să vezi ce câștigă”, te psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395sfătuiește specialistul, adăugând: ”este clar că nu trebuie să intri în jocul lui, nu trebuie să-l aprobi și nici să-i cânți în strună. Pe de altă parte, critica directă va duce la respingere, întreruperea comunicării. Ipohondrul se va închide în el însuși. De aceea, recomand o atitudine caldă, deschisă, de ascultare, dar și să-i spui sincer când crezi că întrece măsura sau nu există nicio dovadă care să-i confirme bănuielile. Cultivă pasiunile pe care le are, astfel încât să fie ocupat și să nu se mai gândească la boli. Încet, încet, provoacă-i concepțiile despre sine și despre boală prin întrebări deschise, păreri proprii și ale altor oameni în care are încredere”.

Găsește aliați pentru a-l ajuta

Încearcă să-ți găsești aliați în persoanele apropiate soțului pe care el le admiră și în care are încredere. Pot fi rude, prieteni, colegi de serviciu etc. Ei îi vor atrage atenția atunci când exagerează și-i vor dovedi că acest fapt nu ajută cu nimic, ba chiar dăunează. Atunci când el are în mod real o problemă, fii alături de el. Îi mai poți solicita, în schimb, anumite lucruri. De exemplu, ar fi bine să faceți împreună sport câteva minute, în fiecare zi. Insistă, chiar dacă întâmpini rezistență din partea lui”.

Suferința soțului ipohondru e reală

”Puteți stabili de comun acord un număr clar de controale medicale la care va merge anual. Nu trebuie să fie exagerat de multe, dar nici nu trebuie să ajungă să ignore un semnal de alarmă. Ține minte: suferința ipohondrului este reală, însă nu este de natură fizică. Ar fi util să-l convingi să meargă și la un psihoterapeut, care va lucra cu el într-un mod sistematic și organizat. Îl va ajuta să-și modifice percepția despre sine și despre lume, pentru a deveni mai adaptat,” spune psihoterapeutul.

Citește și: Ai un soț certăreț? Iată cum îl calmezi!

Sursa foto: Shutterstock