Dacă ai un sfără inițiativă , s-ar putea să fii exasperată, dar ar trebui să recunoști că ți-ai făcut-o cu mâna ta. ”Acestea sunt trăsături de personalitate și comportamente învățate din familia în care a crescut și la școală, pe care soțul tău le avea sigur și înainte de a vă căsători”, remarcă psihoterapeutul Tedy Creștin. Probabil că știai de la bun început că nu are inițiativă și se ferește să ia decizii de capul lui. Mai degrabă se comporta ca un copil care așteaptă de la cei mari să-i spună ce să facă. Poate tu ai decis să vă căsătoriți și el s-a conformat. Probabil că tu ai decis și unde să stați și ce achiziții importante să faceți. Poate că la început, această situație ți-a convenit, dar, cu timpul, ai obosit.

Nu te-ai trezit peste noapte cu un soț fără inițiativă

Este clar că ”soțul nu a ajuns peste noapte să nu aibă niciun fel de inițiativă, decât dacă a suferit o traumă sau o boală, cum ar fi accident vascular cerebral, infarct etc. În acest ultim caz, cauzele sunt de natură medicală”, observă specialistul. Altfel, cel mai probabil că de la începutul relației, partenera a fost cea care a condus. Ea a luat decizii în numele amândurora, iar partenerul a urmat-o. Nu a fost nimic greșit, pentru că nu există o regulă nescrisă ca liderul cuplului să fie bărbatul. Repet. Nu s-a ajuns la această stare de fapt din senin. Cu toate acestea, ea este nemulțumită de starea din prezent a lucrurilor. ”, adaugă specialistul.

Când soțul nu are inițiativă, femeia devine capul familiei

”Problemele încep să apară dacă femeia a luat la început rolul de ”cap al familiei”, dar la un moment dat începe să-și dorească faptul ca soțul ei să participe activ și să se implice în anumite arii din viața cuplului. Poate că s-au născut copiii și ea nu mai vrea să se ocupe de cele mai mici amânunte pentru că este obositor și ineficient. Deci, până la un anumit punct, ei i-a convenit să fie persoana dominantă în relația lor. Poate a fost măgulită de puterea și controlul pe care-l exercita asupra bărbatului, dar acum vrea o schimbare”, constată Tedy Creștin care adaugă că ”este greu să-ți transformi radical partenerul. Un soț nehotărât nu va deveni capabil și independent peste noapte. Dacă simți că această stare a lui de neajutorare a devenit enervantă și obositoare, îl poți ajuta să-și dezvolte anumite calități în mod natural”.

Cum ajuți să se schimbe soțul fără inițiativă

Când ai un sfără inițiativă, urmează sfaturile psihoterapeutului Tedy Creștin. El te sfătuiește ”să-l încurajezi să ia hotărâri mici ori de câte ori are ocazia. Lipsa de inițiativă vine din neasumarea unor valori, a unor principii de viață, a unor priorități și a unor criterii de stabilire a acestora. Cu ajutorul unui specialist, soțul ar putea descoperi mai ușor care sunt valorile lui fundamentale, obiectivele reale în viață, prioritățile. Astfel, ar deveni mai sigur pe el. Nu te aștepta, însă, la schimbări rapide. Este un proces de lungă durată, care necesită susținere și eforturi mari și din partea ta. Începe să-l lași să ia el anumite decizii, chiar dacă nu ești întotdeauna de acord cu ele. Cedează parțial, controlul și laudă-i progresele. În timp, se vor vedea și îmbunătățiri care te vor ajuta și pe tine să mergi mai departe”.

Ai un soț fără inițiativă? Încurajează-i independența

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Chiar dacă îți poți încuraja soțul fără inițiativă să fie mai independent, să aibă o personalitate mai puternică și să fie mai sigur pe el, nu vei reuși să faci din el un lider de top și nici nu cred că-ți dorești. Pentru ca să fie mai autonom, este bine să-l încurajezi. Dă-i sarcini mici pe care să le rezolve singur. Lasă-l să hotărască el în anumite domenii. La sfârșit, apreciază-i rezultatele, chiar dacă nu ești total mulțumită de ce a făcut. Îl mai poți implica în proiecte la început mici, apoi din ce în ce mai mari. Încurajează-l să facă echipă cu copiii, cu alte rude sau prieteni, dar el să fie responsabil și să-i ”conducă” pentru a realiza ce și-au propus. Dacă-ți cere ajutorul, oferă-i informațiile de care are nevoie, însă subliniază că decizia finală îi aparține. Arată-i că vei fi întotdeauna alături de el, indiferent de rezulatele sale,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com