Chiar dacă sunt alte probleme mai importante într-o relație, nici aceasta nu este una care poate fi ignorată. Pentru multă lume (mai ales pentru o femeie), o casă ordonată este vitală pentru a se simți bine, pentru a avea o stare de confort psihic. De aceea, un mediu dezordonat poate crea stres sau anxietate. Pe de altă parte, nici pentru partener viața nu este ușoară, pentru că persoana nemulțumită obișnuiește să își spună păsul foarte des și de aici conflictele pot apărea oricând. De aceea, când ai un  soț dezordonat, ar trebui să găsiți amândoi o cale de mijloc.

Citește și: Cearta cu soțul. Ce să faci pentru a vă împăca

Fii deschisă la compromis atunci când ai un soț dezordonat

A ignora problema nu aduce nimic bun. Vei izbucni la un momentdat de la frustrarea acumulată.Va trebui să îi spui că te deranjează sincer că e dezordonat, dar și cu mult calm și înțelegere față de el. Alege cu atenție momentul – să fiți amândoi odihniți și în toane bune și nu începe cu o ceartă. Povestește-i cum te face să te simți dezordinea și ce ți-ai dori concret să facă el. Arată-i și că te obosește să faci totul doar tu, iar asta te poate face mai nervoasă. Spune-i cum ți-ar plăcea să arate casa voastră. Ai putea fi surprinsă de faptul că soțul tău va fi de acord cu multe din ideile expuse de tine. Dar fii deschisă și la compromis. Poate standardele tale sunt prea înalte pentru el, poate există momente în care el nu are timp să își strângă lucrurile.

Alcătuiește un program realist

Ar fi bine să faceți un program realist (nici prea încărcat, dar care să permită realizarea obiectivelor pe care ți le dorești), care să conțină sarcinile pe care le aveți amândoi de de realizat. Insistă pe faptul că trebuie create deprinderi pentru ca soțul dezordonat să se schimbe. Dacă timp de o lună faci în fiecare zi un lucru anume, acesta îți va intra în obișnuință și apoi îl vei realiza mult mai ușor. În plus este mai ușor atunci când alegi locul sau momentul potrivit. De exemplu, nu va fi nevoie să mai strângi hainele dacă te schimbi în locul în care trebuie lăsate și nu în altă parte. Nu se vor mai strânge tone de vase în chiuvetă dacă fiecare își spală farfuria proprie după ce a mâncat etc.

Renunță la obsesii când ai un soț dezordonat

Totodată, nu deveni obsedată de ordine – sau renunță la asta dacă ești deja. Este bine ca lucrurile să fie la locul lor pentru a le găsi oricând, dar a fi atentă, de exemplu, la ciucurii de la covor dacă sunt perfect aliniați sau a te enerva dacă o cană nu este în dulapul în care ar trebui să fie este deja prea mult. Dacă insiști la detalii de prea mare finețe și totul devine o corvoadă, efectul ar putea să fie invers. În cele din urmă, gândește-te la un lucru care poate fi aplicat în multe alte domenii ale vieții: singura persoană pe care o poți schimba cu adevărat ești tu însăți. Dar vei reuși și să ai un efect pozitiv asupra partenerului tău dacă reușești să îți menții calmul și să abordezi problema cu răbdare, înțelegere și multă dragoste.

Citește și: Soț dependent de jocuri de noroc online. Ce e de făcut?

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu tel: 0721.046.829

Ai un soț dezordonat? Cum îl ajuți să se schimbe

”Faptul că soțul tău este dezordonat nu este cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Dar sigur este un comportament pe care nu l-a dezvoltat de când v-ați căsătorit, ci îl are din copilărie. Așa că nu o lua personal. Ar trebui să ai multă răbdare. Nu-l cicăli, nu țipa la el și, mai ales, nu adopta un aer superior. Recompensează-l cu un pupic (sau altceva – fii creativă). În orice caz laudă-l când vezi că este mai ordonat și încearcă să treci cu vederea zilele în care nu are chef să facă treabă. Implică-l în activitățile de curățenie și, cu timpul, vei vedea că începe să aprecieze o casă bine rânduită,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

 

Sursa foto: Joe Dykes / flickr.com