Află care este sfatul specialistului despre cum îl poți ajuta, dacă ai un soț depresiv. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că „ajutorul familiei este de neprețuit în recuperarea pacientului”. Cel mai bine ar fi să te gândești cum ai vrea tu să fii tratată dacă ai fi în locul lui. Arată-i că îți pasă de el.

Citește și: Alimente care te fac mai fericită (antidepresive și antianxiolitice)

Ai un soț depresiv? Învață-l să gândească pozitiv

Povestește-i întâmplări frumoase, astfel încât să-i induci speranța. Organizează activități interesante și plăcute, dar nu insista neapărat să participe. În timpul depresiei, persoana afectată își pierde interesul față de pasiunile pe care le avea și uneori simpla ieșire din casă poate fi o corvoadă. Fii dispusă să faceți exerciții fizice împreună și motivează-l să facă mișcare. Insistă să meargă la psiholog și să-și ia tratamentul. Găsește și alți oameni care să fie alături de voi – pot fi prieteni de-ai voștri, rude etc. Documentează-te despre ce înseamnă depresia și cum poate fi tratată. Discută imediat cu un specialist și cere ajutorul dacă el arată că are intenții suicidare.

Citește și: Greșeli pe care le fac persoanele depresive într-o relație

Ai un soț depresiv? Nu lua personal ce spune

”Pentru că este vorba de o afecțiune psihică și are nevoie de tratament și psihoterapie, recomand persoanelor aflate în această situație să ceară ajutor de specialitate. Psihologul sau psihiatrul vor face recomandări familiei despre modul în care să-l abordeze pe cel aflat în suferință. Dacă tu ești cea afectată, soțul te va înțelege dacă vede că depui eforturi pentru a-ți reveni. Există mari șanse să fii din nou bine, dacă ai alături de tine un partener înțelegător. Dacă situația este inversă, el este cel aflat în suferință, ai nevoie de multă răbdare și empatie pentru a-l susține și a-l ajuta să iasă din starea patologică. Ceea ce trebuie să știi este că starea lui este trecătoare și se va ameliora, dacă își urmează tratamentul și merge la ședințele de terapie. În general, recomand tuturor să nu ia personal ceea ce spune celălalt, mai ales într-o situație în care psihicul celuilalt este afectat fie de medicamente, fie de boală,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com