Soț dependent de jocuri de noroc online. Scapă de codependență

Să ai un soț dependent de jocuri de noroc online este o problemă destul de mare, dar există soluții. Dependența soțului nu este vina ta, dar, dacă adopți, ca majoritatea femeilor aflate în această situație, rolul de codependent, o poți întreține. Psihologii numersc codependență starea în care se află persoanele aflate în apropierea dependentului. Ele participă activ și sunt implicate în menținerea dependenței, fără să își dorească asta. Este un comportament prin care aceștia încearcă să ajute, dar ajung să facă mai rău. În ce privește jocurile de noroc, soția se poate îndura și da cardul de credit sau doar să nu fie suficient de fermă, iar el poate să rămână în acest viciu. Bineînțeles, simpla schimbare a atitudinii partenerei nu-l va face să se lase, dar va fi punctul de pornire.

Cum ajuți un soț dependent de jocuri de noroc online

Tăcerea poate fi la fel de nocivă ca dependenţa în sine. Primul pas spre vindecare este comunicarea. Nu este o soluție nici cicălirea constantă sau certurile. Totuși, o poziție fermă și o discuție sinceră ar putea ajuta. Dialogul cu persoana bolnavă poate declanşa o anumita trezire, o conştientizare a faptului că are o problemă. Spune-i bărbatului părerea ta, ferm, dar fără nervi: că ai observat că are o problemă serioasă, cum vă afectează pe tine și pe copii comportamentul lui și ce alte situații dificile poate genera. Încearcă să-l motivezi să accepte un tratament specializat.

Discută cu soțul dependent de jocuri de noroc online

”Nu există o soluție universală pentru această dependență sau oricare alta. Depinde foarte mult de personalitatea lui, de stilul lui de viață, valori motivație etc. Este util să vezi care este cauza pentru care a intrat în această adicție, ce satisfacție îi furnizează, ce nevoi îndeplinește. În paralel, discută cu atenție cu el. Încearcă să-l înțelegi, să-l accepți, să comunici sincer cu el, să menții porțile deschise și să consolidezi încrederea și respectul reciproc”, explică psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: Petreci mai mult timp cu soțul tău. Cum să vă împăcați mai bine în condiții de izolare

Vezi care sunt cauzele dependeței de jocuri de noroc online

Când ai un soț dependent de jocuri de noroc online, ai nevoie și de multă răbdare. ”Adicțiile sunt complexe greu de rezolvat. În plus, multe persoane aparent vindecate, însă cu probleme interioare, recidivează. De aceea, ar fi bine să apelați la ajutorul unui specialist. Împreună cu el, ar putea explora împreună rădăcinile, cum a apărut, de ce, ce nevoi satisface și cum poate fi combătută. Cauzele dependenței pot fi diferite de la caz la caz. Uneori, poate considera că nu câștigă destul și speră că așa își va rotunji veniturile. În alte cazuri, nu are parte de suficientă adrenalină și doar atunci când joacă online se simte viu. Alteori, poate crede că așa se comportă un bărbat atractiv sau cu statut social înalt”, a adăugat specialistul.

Ai multă răbdare cu soțul dependent de jocuri de noroc online

Dacă începe recuperarea, nu ar fi bine să ai speranțe exagerate. Este un lucru obișnuit ca dependenții, la început, să recadă, din când în când. Totul este să persevereze, iar tu îi poți fi alături, încurajându-l. De aceea, este bine să cauți și tu consiliere psihologică și o poți începe chiar înaintea lui. În prezent, există mai mulți psihologi care își oferă serviciile gratuit online. Trebuie doar să cauți.

Citește și: Metode de tratare a dependențelor. Cele mai noi metode de a trata dependențele

Soț dependent de jocuri de noroc online. Tehnici împotriva adicției

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Indiferent de nevoile satisfăcute (bani, faimă, statut, stimă de sine sau de importanță), acestea sunt legitime. Problema este doar modul de satisfacere a lor, periculos și nerecomandat. Întotdeauna există căi mai benefice decât jocurile de noroc de împlinire a acestor dorințe. Ar fi bine să fii fermă în privința aceasta, să-ți pui economiile și banii într-un cont separat. Ajută-l pentru necesitățile de bază (hrană, adăpost, haine), însă nu-i finanța niciodată viciul. Întreabă-te ce valori are și ce îl motivează în afara jocurilor de noroc. Dacă pentru el sunt importanți copiii, cariera sau un hobby, te poți coaliza cu micuții, colegii sau, respectiv, cu prietenii cu care practică acel hobby sau chiar cu amicii cu care iese la bere (dacă ei nu sunt dependenți). Ajutorul unui terapeut neutru ar fi de dorit. În plus, în terapie pot descoperi împreună metode și tehnici noi împotriva adicției,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com