Detensionează soțul conflictual prin calm

”Pe termen scurt, pentru a detensiona aceste conflicte, trebuie să-ți păstrezi calmul, pentru a i-l insufla și lui. Atunci când tu ești stăpână pe tine și nu izbucnești nervos, îi transmiți că ești în control și domini situația.

Dacă anticipezi că soțul tău se va certa cu rudele, te poți pregăti din timp pentru psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395această situație și să-l pregătești și pe el să nu mai reacționeze așa. Ar fi bine să înțelegi că, prin violență verbală sau fizică, el încearcă manipularea celor din jur în avantajul lui.

Poți să-i comunici liniștit că acest lucru nu funcționează, indiferent cât de tare va încerca. Transmite-i un mesaj clar și, astfel, el va scurta din timpul de desfășurare a manifestărilor negative. Va ajuta și simțul umorului, dar ai grijă, nu-l jigni. Îndreaptă gluma către situație, nu-l lua pe el în râs. Astfel, vei detensiona atmosfera.”

De ce ești lângă un soț conflictual

Pe termen lung, ar fi bine să te lămurești de ce ești alături de un soț conflictual”, te sfătuiește Tedy Creștin.

Răspunsurile ar putea fi variate: ”s-ar putea chiar să-ți placă și ție conflictele. Sau stai cu el pentru alte calități pe care le are, care compensează micile lui abateri.

Alte femei pot rămâne într-o relație cu un soț conflictual pentru că așa au învățat în familie că este un bărbat sau cred că așa se manifestă o fire puternică.

În funcție de răspunsul pe care ți-l dai la această întrebare vei înțelege mai multe despre legătura ta cu el și despre ce poți face pentru a schimba ceva. Poți ajunge și la concluzia că vrei să-l părăsești, dacă lucrurile sunt peste limita suportabilității tale.”

Pune-te la adăpost, dacă devine violent

În cazul în care nu este doar conflictual, ci și violent, ar trebui să iei măsuri. Este de datoria ta să te ferești pe tine, dar și pe copii de posibile agresiuni.

Legea prevede ordinul de restricție pentru partenerii agresivi, care sunt obligați astfel să părăsească domiciliul. Din păcate, până ce un tribunal va soluționa cazul, va trebui să părăsești căminul. Ar fi bine dacă te poți refugia la o rudă apropiată sau, dacă nu, la un centru de ajutor pentru femeile și copiii afectați de violența domestică.

Cererea de emitere a unui ordin de restricție se găsește pe multe site-uri de pe internet. Dacă nu ai internet acasă te poți adresa unei biblioteci publice locale din rețeaua Biblionet, care pot facilita accesul la o astfel de cerere. Ea mai poate fi solicitată la DGASPC, SPAS și la ONG-uri specializate.

După completare, se depunde la judecătoria de care aparține cu domiciliul, alături de dovezi ale plângerii prealabile depuse la poliție (dacă au existat agresiuni anterioare) și certificatul medico-legal.

Ar fi bine să existe și martori care să poată depune mărturie, dacă din soț conflictual și certăreț, a ajuns să devină un bărbat periculos și violent.

Sursa foto: 123rf.com