Tinerii își întemeiază, la rândul lor, o familie. Și așa ajung: bunici, copii și nepoți să locuiască într-un apartament prea mic pentru nevoile lor.  Într-o casă aglomerată, în care stau generații diferite, cu obiceiuri și nevoi diferite, nu e greu să apară conflictele de convieţuire.

Când nu ai încotro și trebuie să stai cu părinții

Ai deja un soţ, copii, dar locuinţă proprie, ba. Cu alte cuvinte, nu aveţi încotro şi apartamentul părinţilor rămâne „cuibul de nebunii” şi-al vostru şi al copiilor voştri. Şi-atunci, iată, soluţia salvatoare în cazul lipsei de posibilităţi financiare. Dar apartamentul este prea mic ca să vă încapă pe toți și să vă simțiți confortabil.

Apartament prea mic, familie prea mare

Hai să luăm viaţa de zi cu zi în această situaţie: apartament prea mic, bătrâneţe, haine grele, adolescenţa, vreme de furtună, voi doi, liste interminabile cu priorităţi. Fiecare cu problemele şi capriciile lui şi, drept urmare, ce te faci când trebuie să împărţiţi aceeaşi sufragerie, cameră de baie ori bucătărie? Dar când adolescenta e nevoită să stea în aceeași cameră cu bunica?

Cum să faci ca să vă înțelegeți bine

După cum bine ştii, familie înseamnă iubire, înţelegere şi bună-dispoziţie. În cazul în care locuiți într-un apartament prea mic pentru o familie prea mare, este bine să respectați niște reguli. Altfel, totul se poate transforma într-un coşmar. Care sunt acestea? Ne spune Daniela Văduva, psiholog:

  • fiecare să aibă macar o parte dintr-o cameră ca spaţiu personalizat cu câteva obiecte semnificative pentru el;
  • în dulapuri, sertarele să fie clar împărţite;
  • fiecare să cunoască, în principiu, programul celorlalţi, pentru a-şi satisface nevoia de intimitate, de a se odihni, de a primi prieteni;
  • să fie stabilite clar, de comun acord, responsabilităţile şi contribuţia fiecăruia în administrarea veniturilor, plătirea taxelor, aprovizionarea, curăţenia;
  • să se păstreze limita între deciziile care privesc o singură familie şi cele comune din familia extinsă;
  • conflictele importante nu trebuie să se consume în prezenţa celorlalţi, ci într-o altă cameră sau în afara casei;
  • măcar o dată pe an, fiecare familie trebuie să-şi petreacă o vacanţă separat de ceilalți, cu care-şi împart spaţiul zi de zi.

Citește și: Bugetul familiei. 1- sfaturi pentru a scăpa de datorii

 

Copyright: jackf / 123RF Stock Photo