Sinceritatea absolută în cuplu nu este o regulă. ”Nu există reguli bine definite în ce privește sinceritatea în cuplu”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin adăugând: ”povestea că trebuie să-i spui orice pentru că o relație se bazează pe sinceritatea absolută rămâne o poveste. Există lucruri pe care mai bine i le spui, dar altele care mai degrabă rămân secretul tău.

De ce ne îndrăgostim de persoane nepotrivite

Sinceritatea absolută în cuplu? Depinde de situație

Un criteriu ar putea fi cât de mult crezi că îl afectează informația”, este de părere psihologul. Dacă vorbim de ceva foarte important pentru tine, dar care nu îl afectează atât de mult pe el, ai putea să nu-i spui sau să amâni menționarea acelui fapt, până când relația este consolidată și apare un prilej favorabil. Dacă vorbim de o problemă care vă afectează pe amândoi, omiterea nu este o soluție. Contează, totuși, forma și timpul în care i-o comunici. Găsește un moment favorabil, în care el este bine dispus și atenția nu-i este distrasă de altceva. Poți începe discuția cu laude, remarci pozitive și apoi să treci la ceea ce l-ar putea deranja.”

Nu-i spune toate secretele tale

Sinceritatea absolută în cuplu ar putea să nu fie tot timpul cea mai bună idee. ”Există unele lucruri care nu îl afectează foarte mult, dar odată dezvăluite pot duce la certuri, interpretări și discuții nesfârșite. Acestea ar fi mai bine să fie trecute sub tăcere. De exemplu, nu-i spune toate secretele despre familia ta sau despre tine care nu îl privesc și ar putea fi trecute cu vederea”.

Ingrediente absolut necesare într-o căsnicie trainică

Când sinceritatea absolută în cuplu este dăunătoare

O altă problemă este să povestești prea mult despre foștii prieteni. Nu poți să-i spui că nu ai avut pe nimeni, dacă nu este adevărat, dar nu este deloc necesar să intri în amănunte despre iubiții pe care i-ai mai avut. Nu vei face decât să trezești gelozii și suspiciuni inutile. Totuși, avertizează specialistul în probleme de cuplu, ”nu poți trece cu vederea detalii care îl implică și pe partener. Este mai bine să fie dezvăluite într-un moment convenabil, din proprie inițiativă, decât să fie aflate de la alții. În ultimul caz, ele pot să fie prezentate într-o formă care ar putea foarte ușor să vă distrugă relația și să aibă consecințe grave și nebănuite”.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com