De la un timp, simți că nu mai reziști, că nu mai ai energie și că ai ajuns la capătul puterilor. Totuși,  ai tăi continuă să te solicite să-i ajuți. Află de la psihologul nostru ce poți face. Le poți explica oamenilor dragi că ai nevoie și tu de ajutor și de un timp în care să te odihnești. Totodată, învață să-i lași și pe ceilalți să îndeplinească sarcini pe care crezi că doar tu ești în stare să le rezolvi. Nu strâmba din nas dacă nu au ieșit perfect. Cu timpul, va fi mai bine.

Cum se poate îmbunătăți situația atunci când simți că nu mai reziști

”Nu ai ajuns atât de împovărată în câteva zile, deci nu îți vei schimba viața cât ai clipi”, constată psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Încetul cu încetul, situația ta și a celor din jur se poate îmbunătăți. Cu timpul, vei ajunge să te organizezi mai bine. Este necesar să alegi ceea ce este urgent și important și să delegi anumite treburi și altora. Dacă te-ai hotărât să faci schimbări, poți aloca o jumătate de oră pe zi pentru a citi materiale despre administrarea timpului și să planifici ce vei face în zilele următoare”, spune specialistul.

Cum să folosești eficient timpul

Împarte activitățile pe care le ai de făcut după următorul model:

1. Activități importante și urgente, care trebuie rezolvate neapărat, fără de care nu se poate;

2. Activități importante, fără a fi urgente.

3. Activități neimportante și urgente.

4. Activități neimportante și care nu sunt urgente.

Cei mai mulți suntem tentați să rămânem în zona lucrurilor importante și urgente. Dar această atitudine ne face să fim stresați și mereu în lipsă de timp. Ar trebui să încerci să rezolvi cât mai multe din activitățile importante, înainte ca ele să devină urgente. La acestea se adaugă și a te menține în formă. Dacă, de exemplu, ai grijă de sănătatea ta, faci sport și mănânci sănătos, ajungi mai greu la stări de criză. Dar noi neglijăm de multe ori acest domeniu pentru că niciodată nu pare să fie ceva urgent, cu excepția momentului în care ne îmbolnăvim și e prea târziu.

Lasă la o parte ce nu e important

Acțiunile neimportante și urgente le-ai putea delega sau amâna. Cei mai mulți oameni reacționează la activitățile urgente, fără să se întrebe dacă sunt cu adevărat importante. Uite așa, își pierd timpul cu lucruri inutile. Dacă ajungi la concluzia că e musai să fie făcute, vezi dacă nu ar putea fi duse la îndeplinire și de altcineva.

În ceea ce privește acțiunile care nu sunt nici urgente, nici importante, rămâne ca tu să decizi dacă le mai faci sau nu. Există și varianta de a fi amânate pentru atunci când ești mai liberă. De exemplu, dacă statul pe Facebook te face doar să pierzi timpul, poți renunța cu totul la el. Însă, dacă ai o clipă de răgaz și te relaxează, poate avea sens să incluzi social media în programul tău. Dacă te organizezi mai bine, vei vedea că nu vei mai simți că nu mai reziști.

Ești o persoană organizată? Fă testul și vei afla!

Nu crede că ești de neînlocuit

O altă problemă pe care o avem multe dintre noi este că ne credem indispensabile. Credem că doar noi putem să facem anumite activități. Deși ți pare că fără tine, casa se va prăbuși, învață să vezi că nu este așa. Dacă tu nu vei mai face chiar tot ce faci până acum, vor fi și ei nevoiți să preia din funcțiile tale. Atunci când vor contribui și ei, apreciază-le efortul și nu-i cicăli. Poate nu vor face curat la fel de bine ca tine, dar, cu timpul, va fi mai bine. Nu fi tentată să faci tu treaba în locul lor pentru că tu faci mai repede și mai bine. Altfel, dacă vrei să le faci tu pe toate, vei ajunge ușor la epuizare.

Află cum îți motivezi soțul să te ajute la treabă!

Cum să te relaxezi

dr. Tedy Creștin, psihoterpeut, www.adaptabil.ro

dr. Tedy Creștin, psihoterpeut, www.adaptabil.ro

”Cu timpul, vei învăța să delegi și să primești sprijin de la oamenii din jur. Delegările pot fi și contra cost, dacă îți permiți să plătești o persoană din afară care să te ajute. Dar îi poți ruga și pe membri familiei tale să facă asta. Nu e cazul să te ocupi tu chiar de tot. Nu există soluții minune care să funcționeze peste noapte. Însă, încetul cu încetul, prin conștientizare, informare, gândire și muncă, vei începe să simți rezultate concrete. Vei vedea că programul tău va fi mai puțin aglomerat. Vei avea mai mult timp pentru ca lucrurile pe care le faci, să le faci bine. Vei avea mai multe persoane cu care să cooperezi și vei putea să faci și activități care îți plac și care te relaxează. Nu vei mai ajunge să simți că nu mai reziști.”

Citește și: Oboseala cronică – remedii naturale

Sursa foto: 123rf.com