Cât rău face un laser pointer

Dacă acesta ajunge în mâinile unui copil, vătămarea poate fi direct proporțională cu vârsta, căci copilul nu va realiza că își face rău.

Majoritatea celor care își cumpără un laser point se gândesc că este un mod de distracție.

Acesta este folosit în spațiul liber, pentru distracția cu animalele, etc. Cei mai mulți nu conștientizează pericolul dincolo de unda luminoasă și colorată.

Adolescentul din povestea de astăzi nu este singura victimă a acestei… jucării. Ca el sunt mulți alții. Alții chiar și cu vârste mai mari.

Adolescentul australian și-a pierdut 75% din vedere după ce s-a tot jucat cu laserul exact așa cum nu ar fi trebuit să o facă – l-a ținut în ochi.

Medicii care l-au îngrijit pe băiat au declarat că timpul de expunere a ochilor la laser pointer nu a fost de lungă durată.

Ei trag un semnal de alarmă către toți părinții și tinerii care cumpără astfel de jucării să nu o mai facă sau să își supravegheze atent copiii dacă au așa ceva în casă.

Ce simți dacă îți pui un laser pointer în ochi

După cum a explicat și australianul, la momentul în care și-a pus laserul în ochi nu a simțit nimic.

Nu a avut nicio durere sau alt simptom deranjant.

A fost un moment scurt de curiozitate, așa cum li se întâmplă multora.

Acest moment scurt a fost suficient pentru ca el să rămână fără vedere.

Și-a afectat serios partea centrală a ochilor iar acest lucru nu mai poate fi corectat prin purtarea ochelarilor de vedere.

Acest dispozitiv i-a cauzat ruptura maculară, adică partea ochilor responsabilă de vederea centrală.

Același lucru li se poate întâmpla și animalelor, dacă laserul le ajunge în ochi.

Prețul scăzut este atractiv

Prețul scăzut al jucăriei îi face pe mulți doritori de distracție să o cumpere, fără a cunoaște, de fapt, la ce risc se supun sau că îi pot răni iremediabil pe cei din jur.

Periculos este și dacă privim fascicolul de lumină intensă în oglindă. Vederea poate fi afectată temporar sau definitiv.

Mai pot exista hemoragii în diferite straturi ale retinei, iar deteriorarea acesteia duce la leziuni permanente ale ochilor.

Laserele sau indicatoarele cu laser sunt de mai multe tipuri, însă cele mai multe din cele comercializate au o valoare între 1 și 5 miliwați.

Teoretic, puterea este destul de mare să afecteze ochiul dacă acesta este expus luminii 10 secunde!

Experții susțin că, practic, este mai greu căci ochiul execută mici mișcări în acest timp, iar expunerea continuă este mai greu de realizat.

Cu toate acestea, există cazuri care demonstrează că se poate… și practic. Cum este cazul de față.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto