”Vreau să vă dau câteva reguli de aur cum să petreceți închiși cu casnicii voștri fără să vă ieșiți din minți”, scrie ieromonahul Savatie Baștovoi. Iată cele 5 sfaturi pentru buna înțelegere în familie pe timpul izolării:

”Nu vă tulburați, nu sînteți singurii oameni care ajung la stări de nerăbdare cînd sînt puși să stea mai mult timp la un loc – este o ispită a naturii umane. Aceste sfaturi ne-au fost lăsate de călugării din Pustia Egiptului din veacul al IV-lea și sînt foarte eficiente. Iată cum puteți evita nervozitatea și să vă păstrați pacea:

1. Sfaturi pentru buna înțelegere în familie pe timpul izolării: Nu porunci, fii tu cel care slujește

Nu spune: „fă cafea, fă mîncare, spală vasele”, ci apucă-te tu și fă cafea, fă mîncare sau spală vasele. Fă o revizie în memoria ta și vei vedea că orice tensiune și ceartă începe de la o poruncă sau reproș că celălalt nu a făcut un lucru despre care tu crezi că e treaba lui să îl facă. Nu, nu e treaba lui, e treaba voastră, pentru că acum sînteți în celeași condiții. Despre un sfînt se spune că a trăit o viață cu ucenicul său mai tânăr și niciodată nu i-a poruncit ceva.

Citește și: Frica de izolare nu-ți dă pace zilele acestea? Privește partea bună a ei!

2. Sfaturi pentru buna înțelegere în familie pe timpul izolării: Nu te răzbuna

Dacă vei ști că nu soțul/soția, copilul sau părinții te tulbură cu nemulțumirile și reproșurile lor, ci un duh rău vrea ca voi să nu păstrați iubirea, îți va fi mai ușor să nu răspunzi în același mod răzbunător. Răul este o fantomă străină care nu are ce căuta între voi. Nu răspunde cu reproș la reproș.

3. Sfaturi pentru buna înțelegere în familie pe timpul izolării: Faceți puțină disciplină

Conveniți orele de mîncare și de somn ca să nu aveți prilejuri de ceartă. Dacă unul adoarme la 23, iar altul la 2.00 noaptea, vă veți trezi pe rînd și veți avea prilej de gînduri proaste. Unul doarme, altul bea cafea, zgomotul îl trezește etc. și motivul de ceartă e gata. Mîncarea și somnul sînt momentele care pot tulbura întreaga zi.

4. Sfaturi pentru buna înțelegere în familie pe timpul izolării: Cereți-vă iertare

Să vă cereți iertare dacă simțiți că tensiunea a crescut. Rugați-vă într-un loc ferit ori de câte ori inima se umple de gînduri de revoltă împotriva celuilalt. Nu vorbiți la mînie căci veți ajunge să auziți de la celălalt ceea ce vă va chinui multe zile după aceea. Observați ce anume vă irită la celălalt și evitați să vorbiți despre acel subiect – biruiți revolta cu gînduri bune.

Citește și: Cum să îți faci acasă un gel dezinfectant pentru mâini. Igiena strictă, cea mai bună protecție împotriva virusurilor și bacteriilor

5. Sfaturi pentru buna înțelegere în familie pe timpul izolării: Vezi cine ești cu adevărat

Luați această perioadă ca pe un exercițiu care vă arată cine sînteți, cât puteți și ce aveți de oferit celuilalt din experiența de viață pe care o aveți. Cu alte cuvinte, câte parale faceți.

Nu uitați, toată lumea este la strîmtoare acum și nu e vreme de certuri și reproșuri fără noimă. Mîncați cumpătat, dormiți la timp, vorbiți cu măsură, căutați pacea și o urmați, fiți stîlpul de susținere, nu piatra de poticnire.

Și asta va trece.

Sursa foto: Facebook.com/savatie