E normal ca faza de îndrăgostire să treacă după un timp. Totuși, plictiseala sau conflictele repetate nu sunt de bun augur. Dacă vă doriți să schimbați ceva, ar trebui să începeți să faceți un efort susținut. Respectați aceste câteva sfaturi pentru a revitaliza relația de cuplu.

”În primul rând, ar fi bine să vă amintiți cum ați început și de ce sunteți în această relație”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin care vă propune câteva întrebări ajutătoare: ”De ce la început totul era frumos? Ce admirați unul la celălalt? Ce planuri de viitor aveați? Unde s-a pierdut farmecul? De ce v-a ajuns oboseala?”

Sfaturi pentru a revitaliza relația de cuplu: Pune-te în locul celuilalt

”O măsură de impact ar fi ca fiecare să se pună în locul celuilalt și să se gândească la ce-și dorește partenerul”, spune specialistul. Gândește-te: ”Ce vise și aspirații are partenerul? Cum vede el relația? Puteți reîncepe de la ce vă plăcea să faceți împreună, un hobby pe care îl aveați. Începeți de la ce funcționează încă, de la ce vă mai leagă. De aici, vă puteți întări comunicarea, prietenia, înțelegerea. Vorbiți și despre ce vă deranjează, ce nu funcționează și ce a obosit. Puneți problema și dacă are rost să ”renovați relația” sau despre ce vă doriți în mod real”, vă sfătuiește Tedy Creștin.

Fă-i complimente

Unul dintre cela mai bune sfaturi pentru a revitaliza relația de cuplu, este să-i faci complimente partenerului. Într-o relație de lungă durată, e foarte obișnuit să uităm să mai facem complimente partnerului. Dacă la început îl copleșeam cu declarații, ne-am obișnuit să nu mai vedem calitățile lui și ceea ce face bine și preferăm să-l criticăm sau chiar să-l cicălim. Începe din nou să-i mulțumești pentru lucrurile mici pe care le face pentru tine sau pentru familie. Spune-i ceea ce apreciezi la el și arată-i că-i vezi calitățile. Vei vedea că lucrurile se vor îmbunătăți.

Sfaturi pentru a revitaliza relația de cuplu: Îmbunătățește viața sexuală

Viața sexuală este o parte importantă a unei relații. Copiii, ratele la bancă, serviciile stresante, timpul prea puțin pentru odihnă fac cuplurile să amâne sau chiar să uite de legătura intimă. Este mai bine să nu vă concentrați atât de mult pe obținerea unor performanțe sexuale, cât pe intimitatea dintre voi, ceea ce nu înseamnă doar actul în sine. Există zile când vă puteți bucura doar de îmbrățișări și momente frumoase petrecute împreună. Lasă lucurile să meargă de la sine și, dacă se ajunge și la altceva, trăiește momentul fără stres și tot felul de gânduri. Încercați să plecați undeva doar voi doi într-un week-end. Dacă nu se poate, atunci rezervați-vă o seară pe săptămână fără televizor sau telefoane. Stați de vorbă la un pahar de vin.

Alungă rutina

Rutina este bună pentru că te poate feri de stres. Totuși, pentru cupluri poate fi ”moartea pasiunii”. Pentru a revitaliza relația de cuplu, încercați să schimbați anumite lucruri din viața voastră. Faceți gesturi spontane prin care să vă surprindeți plăcut unul pe celălalt.

Citește și: De ce se deteriorează relația de cuplu și ce e de făcut

Pune limite sănătoase

Îndepărtează persoanele care au o influență toxică asupra relației voastre. Pot fi socrii, părinții, dar și un frate sau un prieten de familie. Bineînțeles, pe primii nu-i vei îndepărta complet, dar poți să faci să nu vă mai inflențeze viețile. Pune anumite limite. De asemenea, ar trebui să existe limite și între voi. Nu accepta orice comportamente negative (abuzul) din partea partenerului și nici să duci tu întreaga povară. De exemplu, o femeie care lucrează prea mult și îndeplinește toate sarcinile în casă va fi mai obosită. Ca urmare, este posibil și să fie mai nervoasă și mai critică la adresa partenerului.

Citește și: Ce faci dacă nu mai ești atrasă fizic de partenerul tău

Sfaturi pentru a revitaliza relația de cuplu de la psihoterapeut

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Dacă ar fi ca tu să începi, ai putea să-ți pui întrebarea ce poți face tu pentru a îmbunătăți relația. Chiar dacă bărbatul nu face nimic, nu vrea, nu își dorește să participe, ce ai putea face tu și ar avea efect. Există anumite fapte, gesturi, atitudini care practicate zi de zi, vreme de câteva luni pot să aibă efect. Ar fi bine să faci lucrul acesta fără să ceri ceva în schimb sau să ai așteptări. Doar așa vei vedea dacă există speranța unei schimbări. Ai putea avea și o mare surpriză, chiar dacă la început partenerul pare să nu facă nimic.

Dacă își dorește să rămână alături de tine, va observa ceea ce faci și va începe să se schimbe și el și să depună și el eforturi. Însă dacă el nu-și mai dorește menținerea legăturii, atunci este posibil să nu participe. Mai există și situația în care el vrea să rămâneți împreună, dar te învinuiește real sau fără motiv. Consideră că numai tu ești de vină. Și în acest caz, el va observa eforturile tale și, în timp, se va alătura,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com