Este important să faci distincția între influența socială normală și sănătoasă și manipularea psihologică. Influența socială normală are loc între cei mai mulți oameni și este parte a unor relații normale din care beneficiază ambele persoane. Atunci când te manipulează înseamnă că se folosește de tine pentru a câștiga ceva, iar tu să ieși în pierdere. Manipulatorul creează în mod deliberat un dezechilbru de putere și exploatează victima pentru a sluji scopurilor sale.

Vezi mai jos câteva trucuri prin care te poate manipula. Sunt doar câteva exemple și lista nu se încheia aici. Este important să conștientizezi dacă te afli într-o astfel de situație în relația ta și să știi să îți aperi interesele, mai ales dacă ajunge să atenteze la siguranța ta

Creează avantajul terenului

Un bărbat manipulator va insista să se întâlnească cu tine într-un spațiu unde el își poate exercita dominarea și controlul. Poate fi biroul lui, casa, mașina sau alt spațiu pe care îl simte ca fiind al lui și îi este familiar. Un bărbat care vrea să fie sigur că domină partenera o va lua la el acasă și o va izola de prieteni și rude. Încearcă să ieși dintr-o astfel de situație. Cel mai bine ar fi să o eviți complet.

Te va lăsa să-ți dezvălui punctele slabe

La începutul unei relații este normal ca partenerii să se cunoască și să-și pună întrebări unul altuia. Dar atunci când te încolțește ca la un interogatoriu și nu spune mare lucru despre el însuși, nu este ceva curat la mijloc. Este un truc pe care îl fac oamenii din vânzări, dar care se poate adapta și în viața personală: lasă ”victima” să spună cât mai multe lucruri despre ea pentru a-i evalua punctele tari și slabe și a ști cum să ”atace” mai bine.

Alte semne că te manipulează

  • Te minte.
  • Se scuză în mod jalnic că nu a putut să ajungă la întâlnire.
  • Are două fețe.
  • Uneori, ajunge să dea vina pe tine pentru o greșeală de-a lui. De exemplu, te-a lovit, dar tu ești de vină pentru că l-ai enervat.
  • Deformează adevărul.
  • Îți dă tot felul de amănunte ciudate și nu mai știi ce să crezi.
  • Îți dă numai anumite informații, dar le ține secrete chiar pe cele care te-ar interesa.
  • Exagerează.
  • Te privește de sus și încearcă să te facă să te simți prost.

Sursa foto: 123rf.com