Semnele că micuțul este prea ocupat și că ar trebui să încetinești ritmul pot fi: dureri de cap, probleme cu somnul, notele de la școală sunt mai mici ca de obicei, este mai nervos. Copiii nu pot exprima tot timpul ceea ce îi apasă, așa că o face corpul lor prin diverse dureri sau prin manifestări diferite de ceea ce fac ei în mod obișnuit.

Timp liber obligatoriu

Ar fi bine să vorbești cu el pentru a vedea care este problema. Poate ar fi bine să renunțe la una-două activități, astfel să aibă măcar una-două seri pe săptămână libere. Copiii au nevoie și de un timp în care să nu facă nimic – mă rog, nimic organizat. În acest timp se poate juca, poate citi, se poate plimba sau poate chiar sta degeaba. Doar că nu ar trebui să-l petreacă la calculator, la televizor sau pe tabletă, pentru că, astfel, nu se va odihni. Încearcă să limitezi timpul pe care îl petrece copilul (mai mare de 7 ani) în fața unui ecran la două ore pe zi. Cei mai mici ar trebui să aibă de-a face cu un monitor doar ocazional sau, mai bine, deloc.

Copil din ce în ce mai ocupat

Sunt mai ocupați copiii din ziua de azi? Depinde de copil. Dar este o tendință clară ca micuții să aibă din ce în ce mai puțin timp liber și petrec din ce în ce mai mult timp în interior, fără să se mai joace în aer liber. Dacă deja ai un copil foarte ocupat, gândește-te de două ori dacă îi mai adaugi alte activități. În plus, înainte de culcare ar trebui să aibă cel puțin o oră de relaxare. Temele făcute până târziu în noapte nu îl vor face să învețe mai bine, ci îl vor obosi și nu va învăța mare lucru.

Sursa foto: 123rf.com