Nimănui nu-i place să se certe, dar există unele cupluri care par să le provoace cu tot dinadisul. Viața altfel s-ar scurge mult prea monoton. Sigur, nu fac asta conștient, dar, de aceea, este și mai greu să renunțe la acest obicei ciudat și distructiv. Psihologul american Ginger Bercaw a observat câteva semne că cineva ar fi dependent de certurile într-o relație și vine și cu idei pentru a rezolva problema.

Direcționezi greșit nevoia de atenție

Dacă ești dependentă de conflict, în mintea ta are loc un joc psihologic pervers. Relația se rodează, lucrurile merg bine, dar intervine rutina și bărbatul nu îi mai dă atâta atenție partenerei. El se concentrează pe alte lucruri și nu îi mai dă atâta atenție. Atunci, ea generează în mod inconștient o ceartă și își atinge scopul de a-i capta din nou atenția. Apoi, lucurile se liniștesc pentru o vreme. Dar ciclul se repetă când el începe din nou să se îndepărteze. Dar această situație nu poate dura la infinit. În cele mai multe cazuri, cuplul se desparte din cauza certurilor frecvente și a situației tensionate.

Ai tendința de a găsi un partener pe care să-l ”salvezi”

Poate și altfel: ai intrat într-o relație cu un bărbat care avea probleme despre care știai, dar sperai că tu le vei putea rezolva… Iar misiunea de a-l schimba în bine devine scopul vieții tale. Totul pornește de la o intenție bună și de la un adevăr: poți să fii un sprijin și dragostea ajută pe cineva care dorește să se schimbe. Dar dacă el nu vrea asta sau nici măcar nu este conștient că are o problemă, atunci nu vei face decât să intri într-o relație fără scăpare, iar conflictele vor fi la ordinea zilei.

Inabilitate de a-ți regla emoțiile

”Atunci când te regăsești într-o situație în care te cerți în mod constant până seara târziu sau îți urmărești partenerul prin casă pentru a continua o conversație în contradictoriu pe care el nu vrea să o poarte, e clar că nu știi când să te oprești într-un conflict”, spune Ginger. Aceasta vine dintr-o inabilitate de a-ți regla emoțiile. Atunci când nu te simți bine, trebuie să dai vina pe altcineva și cel mai îndemână este partenerul tău. În funcșie de el, fie va intra în jocul tău și veți continua să vă certați mai mult sau mai puțin fericiți până la adânci bătrânețe, fie se va îndepărta de tine emoțional sau chiar va pleca de tot.

Ce ar fi de făcut?

Dacă observi la tine sau la partenerul tău unul din semnele de mai sus, cel mai bine ar fi să ceri sfatul unui specialist. Nu ar trebui să te simți rău să apelezi la un psiholog. Nu înseamnă că ești nebună, ci că ai anumite dificultăți emoționale pe care acesta te-ar putea ajuta să le depășești. În plus, ar fi bine să ții un jurnal pentru a te înțelege mai bine pe tine însăți și să-ți dai seama care sunt resorturile care duc la o ceartă. Pregăte-te-te din timp, ca atunci când le întâlnești să reacționezi în mod diferit. Poate nu vei reuși de la început sau vor fi dăți când vei eșua, dar continuă. Găsește moduri care să te facă într-adevăr să te simți bine, nu doar surogate. Atunci când simți că ai nevoie de mai multă atenție, atrage-o în mod pozitiv, nu prin ceartă și obișnuiește-te să te simți bine chiar dacă, pe moment, nu se întâmplă lucrurile exact cum ți-ai dori tu.

Sursa foto: 123rf.com