Oare ce-i face pe oameni să rămână îndrăgostiți? Care este secretul unei relații fericite? ”În primul rând, cuplurile fericite sunt alcătuite din parteneri care se cunosc foarte bine unul pe celălalt, dar și pe ei înșiși”, constată psihoterapeutul Tedy Creștin. Se spune că soții care au o inteligență emoțională ridicată reușesc să aibă căsnicii mai fericite. Aceasta se întâmplă pentru că ”ei știu să-și identifice propriile emoții, le înțeleg, știu cum să le utilizeze sau să le tempereze. Apoi, învață să le recunoască și să le gestioneze pe ale iubitului / iubitei. Aceasta se întâmplă pentru că majoritatea hotărârilor și deciziilor noastre sunt bazate pe emoții”, spune psihologul.

Secretul unei relații fericite: inteligența emoțională

Există oameni care au nativ o inteligență emoțională mai mare. Totuși, nu ar trebui să te îngrijorezi dacă nu ești printre ei. ”Partea bună este că această calitate se poate cultiva, antrena și dezvolta. Poți face asta prin lecturi, exerciții, meditație, analiza experiențelor de viață. Astfel, îți crești și șansele de a avea relații mai bune cu oamenii din jur și cu partenerul de viață. Evident, există și posibilitatea de a exersa aceste abilități cu ajutorul unui profesionist. Totuși, este exact ca în antrenamentul fizic, psihologul te poate ghida și ajuta, însă nu poate face propriu-zis munca în locul tău”, avertizează specialistul.

Semne că ai o inteligență emoțională ridicată

– Ești conștient de emoțiile tale. Poți să-ți dai seama ceea ce simți și de ce. În loc să-ți negi sentimentele, le trăiești și le analizezi.
– Poți să-ți controlezi emoțiile. Te poți calma rapid sau știi cum să te liniștești singură atunci când ești supărată. Nu ești copleșită de ceea ce simți, chiar în cele mai dificile situații. Știi cum să faci față fricii, tristeții, anxietății sau mâniei.
– Știi să-ți valorifici emoțiile. Controlând modul în care reacționezi la provocări, știi să-ți atingi scopurile, să-ți rezolvi problemele și să ieși bine din orice încurcătură.
– Ai capacitate de empatie. Ești sensibilă la sentimentele celorlalți. Poți să-i înțelegi și să le arăți empatie. Poți asculta activ o persoană.

Secretul unei relații fericite: Puterea exemplului

Căsniciile în care ambii membri au o inteligență emoțională ridicată experimentează un grad înalt de intimitate. Partenerii sunt foarte dedicați unul altuia și ambii sunt mai satisfăcuți de relație. Faptul că știu să-și controleze emoțiile și să-l înțeleagă mai bine pe celălalt contribuie la o viață de cuplu mai fericită. Pe de altă parte, chiar dacă doar unul dintre ei deține această capacitate, îl poate face pe celălalt să și le dezvolte și el, prin propriul exemplu.

Citește și: Salvarea relației de cuplu. Sfaturile psihologului pentru o relație mai bună

Secretul unei relații fericite: Comunicare sinceră și autentică

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Persoana care își conștientizează și-și stăpânește emoțiile, ia decizii mai bune, mai utile, mai potrivite. Cuplurile fericite au o comunicare sinceră și autentică. Își fac timp să se asculte reciproc. Înțeleg foarte bine ce își dorește celălalt cu adevărat. Știu cum se pot sprijini unul pe altul, cum pot lucra în echipă. Își cunosc defectele și încearcă să le tolereze pe ale partenerului. Sunt conștienți de valorile și de stilul de viață pe care îl au. Văd unde pot rezona și cu ce nu sunt de acord. Încearcă să înlocuiască obiceiurile nocive pentru relație cu unele noi și mult mai benefice. Evită critica directă, judecata și barierele în comunicare. Cultivă mult pasiunile și planurile comune,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: Secretul unei căsnicii fericite nu e greu

Sursa foto: 123rf.com