Cum îți dai seama că ai un partener abuziv
Uneori, nu îți dai seama că ai un partener abuziv. Pare că tu ești de vină pentru comportamentul lui și încerci cu toată puterea să te schimbi pentru a-i face pe plac. Există cazuri în care el îți tot reproșează lucruri, te umilește și, prin ceea ce spune, te face să te simți ultimul om de pe pământ. Nu mai considera această purtare a lui ca fiind normală. Chiar dacă și tu greșești, nu trebuie să te lași tratată așa.
Așa pui capăt comportamentului abuziv
Atunci ”îi poți arăta că ai recunoscut aceste tehnici și că nu mai ții cont de ele”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. Demonstrează-i, prin modul în care te comporți că ”nu te mai afectează. Sfătuiește-l să renunțe la acest fel de a se exprima, dacă mai dorește să continue relația. Faptul că ai conștientizat modul lui de a acționa reduce mult valoarea tehnicilor lui de a te manipula. Astfel, este descurajat să mai continue. Poți face la fel cu dorința lui de a te izola de familia ta și de prieteni. Arată-i că ți-ai dat seama ce pune la cale și explică-i clar că, dacă mai continuă așa, îl vei părăsi”.
Impulsionează-ți partenerul abuziv să se schimbe
Dacă îți dai seama că ai un partener abuziv și dorești schimbări reale, îți poți condiționa rămânerea alături de el de o schimbare reală. Aceasta nu înseamnă doar promisiunea de a fi altfel și câteva zile în care se poartă frumos. Ar trebui ca ”el să se angajeze să meargă la psihoterapie de cuplu împreună cu tine. În plus, stabiliți niște reguli de comportament, un mod de a relaționa. Totuși, ține minte: dacă simți că modificările din viața lui nu sunt reale și că el nu va renunța niciodată la rolul de abuzator, nu există altă șansă decât despărțirea”, subliniază Tedy Creștin.
Nu-l lăsa să te afecteze!
”Îți dai seama că ai un partener abuziv, văzând următoarele semne: partenerul te controlează, te verifică, te amenință sau te silește să faci lucruri pe care nu ai vrea să le faci. În acest caz, stima ta de sine este afectată. Este un motiv pentru care este posibil să fi ajuns în această situație, dar și o cauză pentru care rămâi și nu te opui. În majoritatea cazurilor, opresorul nu se va schimba. Pentru un timp, este posibil să nu se mai poarte brutal, dar nu se va transforma radical. Va fi doar o mică pauză, după care va căuta să revină la statusul lui privilegiat. Ar fi bine să începi să lucrezi, mai întâi, cu tine însăți, din punct de vedere fizic și psihologic. Apelează la ajutorul unui psihoterapeut. În paralel, fă-ți timp pentru activități care te ajută să te simți din nou bine: sport, hobby-uri, proiecte independente etc. Soțul tău s-a obișnuit cu tine să fii slabă, ușor manipulabilă, lipsită de apărare și fără încredere în tine însăți. Este necesar să îl faci să-și schimbe percepția despre tine.”
Sursa foto: 123rf.com