Se plânge că nu semeni cu mama lui? Este normal ca această experiență să îl marcheze și să vadă celelalte femei pe care le cunoaște prin prisma a ce a văzut la ea. Totuși, de aici și până la a-ți cere să o copiezi, să semeni cu ea este un drum pe care nu ai vrea să-l lași să-l parcurgă.

Este foarte greu pentru o femeie atunci când partenerul se plânge că nu semeni cu mama. Niciunei femei nu-i place să fie comparată cu altele sau să i se ceară să fie ca un anumit model din trecutul lui, chiar dacă este vorba chiar de mama lui. Cei mai mulți bărbați nu înțeleg asta, așa că tot ce se poate să ți-o dea ca exemplu și chiar să te critice comparându-te cu ea.

Spune-i că vrei să fii apreciată pentru propriile calități

Ar fi bine să îi explici că nu te simți bine când se plânge că nu semeni cu mama lui. Nu-ți place când face astfel de comparații sau când se arată nemulțumit de tine și îți spune că trebuie să fii ca ea.

Arată-i că ai vrea să fii apreciată pentru ceea ce ești tu și nu pentru că te străduiești sau reușești să fii ca altcineva. Totodată, nu o critica în fața lui, pentru că sigur se va simți jignit.

Spune că apreciezi calitățile ei, dar că sigur și lui i-a plăcut și ceva la tine atunci când s-a îndrăgostit. Și ar trebui să te prețuiască în continuare. Totuși, poți să iei un exemplu de la ea în anumite chestiuni concrete – cum ar fi să înveți să gătești feluri de mâncare care ei îi ies foarte bine, să ”furi” de la ea trucuri de gospodină sau să îi faci masaj așa cum îi face ea când îl doare spatele.

Citește și: Nicole Kidman, aspru citicată: A uitat complet de copiii adoptați

Se plânge că nu semeni cu mama? Relația cu tine e diferită

El ar trebui să înțeleagă faptul că relația cu tine este diferită de cea cu mama lui. Dacă vrea să fie tratat de tine ca și cum ar fi un copil, nu este în regulă.

În prezent, mulți bărbați refuză să se maturizeze și au pretenția ca partenerele să se comporte ca și cum le-ar fi mame. Ar trebui să învețe să își asume responsabilități, să ia singur decizii, să nu aștepte să faci totul pentru el așa cum a fost obișnuit acasă.

Mai ales atunci când amândoi aveți serviciu nu poate avea pretenția să fie tratat ca un adolescent care după școală iese cu prietenii, se relaxează sau are teme de făcut și nu trebuie deranjat. Este un bărbat matur care împarte cu tine responsabilitățile gospodăriei și ale creșterii copiilor.

Nu trebuie să te lași prinsă în jocul ăsta și nici să îl propui tu. Multe femei încep chiar ele să-și trateze soții ca și cum le-ar fi odrasle și atunci lor nu le rămâne decât să se supună. Mai ales că există atâtea beneficii.

cristina radulescu-ion psihologPoate duce la disfuncții de ordin sexual

El se poate plânge că nu semeni cu mama, dar nici reversul nu e bun. ”Am paciente care au copiat fără să-și dea seama comportamentul soacrelor încercând să le ia locul în inima fiului”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

”Rezultatul este, de cele mai multe ori, dezastruos: mamele soților se simt amenințate și încearcă să se apere, devenind chiar intruzive. Ce este mai grav, apar disfuncții de ordin sexual în cuplu. Libidoul scade, crește frustrarea și apar certurile. Cauza o constituie faptul că bărbații se simt confuzi și dezvoltă față de partenere un alt tip de afecțiune. De ce ar vrea o femeie să fie ca mama partenerului?

Dacă el își exprimă această dorință, soția ar trebui să-i explice că mama lui este unică și că, nici dacă ar face eforturi, nu poate fi ca ea. Totodată, în aceeași măsură, și ea este unică și, de aceea, el a ales-o. Dacă este vorba de faptul că bărbatul și-ar dori ca tu să gătești ca soacra, atunci poți cere rețete și sfaturi de la ea și să încerci să îi prepari ceva asemănător. Dar aici te poate ajuta și el,” adaugă psihoterapeutul.

Sursa foto: 123rf.com