Copii sunt oglindă noastră și vrem tot ce este mai bine pentru ei. Venitul lunar obținut de părinți poate deschide poarta către o școală mai bună pentru copii noștri. Totuși, lucrurile nu sunt totdeauna clare. Oare ce să alegi pentru copilul tău: școală de stat sau școală privată?
Citește și: Muzee din România și din lume unde poți admira operele lui Constantin Brâncuși
Școală de stat sau școală privată? Ce spune psihologul
În opinia psihologul Alexandru Pleşea, există câteva diferențe care merită observate într-o școală de stat sau școală privată. Acestea se pot verifica prin simpla observație la comportamentul copilului și cel al profesorului sau educatorului, și anume:
Observă comportamentul copilului
Dacă observi la el lipsa de răbdare, de atenție – concentrare, lipsa de reacție sau răspuns la noi jocuri care apar, de timpul de stat pe telefon, lipsa de creativitate în jocuri noi, teama de a intra în discuție cu alți copii, s-ar putea să nu-i fie bine nici la școală. Aceste atitudini se pot observa și ele sunt un semn în ce privește dezvoltarea copilului. În acest caz, adulții ajută copilul prin implicare activă constantă.
Citește și: Păreri despre școala finlandeză. Este cea mai bună din lume?
Cum iei cea mai bună decizie: Observă comportamentul învățătorului / profesorilor
Poți cere participarea la lecții, dar și în lipsa aprobării, poți să-l observi față în față, în ședințe cu părinții și prin discuție liberă. Vezi dacă e atent la ce îi spui sau îl rogi. Observă mișcarea ochilor și a mâinilor, zâmbetul sau aprecierea pe care o face față de alți copii, reacția sau răspunsul la sugestiile sau mențiunile părintelui, atitudinea emoțională față de copii și față de el însuși sau față oamenii din jur.
Școală de stat sau școală privată? Diferența între școlile private și cele de stat
“Școlile de stat, cât și cele private sunt utile, însă utilitatea are nivele și ele trebuie menționate. Școlile de stat îl învață pe copil cum să se încadreze în societate, să învețe prin funcția sa rațională, să ia parte la competiție sau concurență, să memoreze mecanic, să se încadreze în legile și regulile școlii și să mențină ordinea generală, cât și comportamentul îndoctrinat de către educatori în ceea ce îi privește pe colegi. De cealaltă parte, școlile private îl învață pe copil cum să învețe, cum să găsească singuri soluții la probleme, cum să se raporteze emoțional la lumea din jur, îmbină învățatul prin funcția emoțională și cea rațională simultan, învață cum să investească încredere în alți copii sau în adulți, învață să piardă și să fie ok cu asta, nu promovează concurența sau competiția și nici bârfa”, conchide psihologul Alexandru Pleșea.
Citește și: Metode alternative de învățământ. Care se potrivește copilului tău?
Școală de stat sau școală privată? Cele mai importante criterii în alegerea unei școli
Dacă vei alege o școală de stat sau școală privată pentru copilul tău, depinde și de fiecare unitate de învățământ în parte. Criteriile pot fi multe. Cele mai importante criterii sunt:
- învățătorul / profesorul – calitatea lui profesională și umană, dar și relația pe care o dezvoltă copilul cu el;
- proximitatea față de casă;
- dotările materiale ale școlii;
- cursurile opționale, specializările oferite;
- reflectarea valorilor familiei tale;
- costuri;
- ceilalți elevi. Ține cont că anturajul va juca un rol important în viața copilului tău. În plus, s-ar putea simți mai bine dacă are prieteni sau frați care merg la aceeași școală;
- burse oferite;
- limbi străine studiate;
- siguranță, abordarea școlii în ce privește agresiunea. Evită școlile cu reputație proastă (unde au loc frecvent bătăi între elevi sau aceștia sunt consumatori de droguri);
- calitatea mâncării (dacă se oferă și masă);
- perspectivele absolvenților.
Citește și:
- Din ce în ce mai multe vedete aleg să-și educe așa copiii! Și Robbie Williams se alătură trendului
- Prințesa Charlotte va începe școala. Ce va învăța micuța
- Mamele au o relație foarte apropiată cu fiii lor. Este, oare, adevărat?
Sursa foto: 123rf.com