„Citește împreună cu soțul cărți despre sarcină și naștere, astfel încât amândoi să știți la ce să vă așteptați. Totodată, lectura comună vă va apropia mai mult și astfel împarți cu el această perioadă importantă. Unii bărbați se pot simți ignorați de partenere care se concentrează doar pe copil. Nu face această greșeală și implică-l și pe el în tot ce înseamnă pregătirile pentru venirea pe lume a bebelușului: de la alegerea hăinuțelor și decorarea camerei lui și până la planurile despre cum va fi viața voastră după acest eveniment fericit. Ia-l cu tine la ecografii. Dar ia seama ca nu trebuie ca tot ce faceți trebuie să se învârtă în jurul copilului. Mergeți la plimbări împreună, ieșiți în oraș. Totul ar trebui să fie cât mai apropiat de stilul vostru de viață de mai înainte, bineînțeles cu limitele pe care ți le impune noua ta situație”, te îndeamnă psihologul.

Cea mai importantă relație

Dacă ești la primul copil și te întrebi care va fi cea mai importantă relație pe care o vei avea în anii ce vine, să știi că te așteaptă o surpriză: nu va fi cea cu bebelușul tău, oricât de apropiată vei fi de el și oricât de mult îl vei iubi, ci tot cea cu soțul. El este cel cu care vei face echipă în continuare. Iar copilul îl veți crește și vă veți bucura de el, dar scopul vostru ar trebui să fie să-l ajutați să ajungă pe picioarele lui, pentru ca apoi să plece din „cuib”. În schimb, voi veți rămâne împreună toată viața, asta cu puțin noroc și multă bunăvoință. Deci, ar fi bine să te concentrezi și pe relația cu partenerul, nu doar pe cea cu micuțul.

Bineînțeles că vei avea nevoie de ajutorul lui în perioada sarcinii și în cea care va urma nașterii. Dacă se străduiește, apreciază-i efortul, chiar dacă nu face lucrurile la fel de bine ca tine. „dacă în loc de aprecieri are parte de critici, fii sigură că nu va mai face nimic și, ca să nu se simtă vinovat, își va chema poate mama în ajutor”, este de părere Cristina.

Instabilitate psihică și depresii

În timpul gravidității, sistemul nervos este foarte solicitat și la multe femei apare o ușoară instabilitate psihică. În primul trimestru de sarcină crește nivelul de progesteron și de estrogen. Primul provoacă oboseala și somnolența. Al doilea, binecunoscutele grețuri, dar și mai mulți nervi decât de obicei. În al doilea trimestru, lucrurile revin oarecum la normal, se instalează o stare de bine sau chiar de euforie. În ultimul trimestru, oboseala devine aproape insuportabilă, iar gravida poate suferi de depresie. Trebuie să înțelegeți atât tu și soțul tău că acestea sunt niște stări normale și trecătoare. Nu cere prea mult de la tine însăți și fă-l să înțeleagă și pe el că nu e vorba de capricii, ci de schimbări profunde pe care le suferi, care îți pot da aceste stări neplăcute și pentru tine, nu doar pentru el.

O perioadă care unește cuplul

”O femeie însărcinată poate fi mai calmă, mai atentă la ce se întâmplă cu ea și cu bebelușul care îi crește în burtică. În ciuda schimbărilor hormonale care au loc în organismul gravidei, ea se schimbă cu fiecare săptămână de sarcină care trece și devine mai blândă și mai fericită. Aceasta este o perioadă care unește mult cuplul, dacă amândoi își doresc copilul. Dacă nu întrerupeți activitățile preferate înseamnă că nu schimbați radical nimic. În privința sexului, nici măcar nu trebuie să îi explici că nu se poate. Unii bărbați au chiar rețineri în a se apropia de parteneră în timpul sarcinii, de teamă să nu-i facă rău copilului. Sexualitatea însă poate exista până în ultima lună de sarcină și să implice mângâieri, atingeri și intimitate între cei doi.”

Sursa foto: Merijn Vogel / flickr.com