Dacă aveți un risc crescut de sarcină molară, este important să cunoașteți detaliile acestei condiții nefericite, ce cauzează aceasta și unele dintre riscurile pe care aceasta le implică.

Ce este sarcina molară?

Sarcina molară este atunci când apare o creștere anormală a țesutului în uter, prevenind dezvoltarea fătului și încetarea efectivă a sarcinii.

Este o formă de boală trofoblastică gestațională și rezultatul unor erori genetice apărute în timpul fetilizării.

Cu toate acestea, creșterea acestui țesut va declanșa adesea aceleași simptome ca și sarcina.

Dde aceea femeile simt de multe ori că sarcina progresează normal înainte de a fi diagnosticată această afecțiune.

Sarcina molară mai este denumită și mola hidatiforma, este o tumoare noncanceroasă, benignă, dar va împiedica finalizarea unei sarcini.

Din fericire, o sarcină molară nu împiedică sarcini viitoare, iar riscul de a suferi o sarcină secundară molară este mai mic de 3%.

10 surse alimentare bogate în crom pe care să le introduci în dieta ta

Sarcina molară – cauze

Această problemă gravă în timpul sarcinii afectează 1 la aproximativ 1500 de femei și vine în două forme diferite – o sarcină completă și parțială molară.

Sarcina molară completă

Această varietate a bolii apare atunci când un singur spermatozoid fertilizează un singur ou, dar acest ou nu are nicio informație genetică.

Ca urmare, țesutul anormal crește în locul unui făt în curs de dezvoltare, umplând uterul și amenințând starea de sănătate a mamei, fără formarea fătului în uter.

Sarcina molară parțială

Acest tip de sarcină înseamnă că doi spermatozoizi au fertilizat un singur ou, provocând fie o oprire a cromozomilor de sex feminin, fie dublarea numărului de cromozomi masculi.

Asta  duce la un făt cu 69 de cromozomi nu cu 46.

Placenta va începe să se dezvolte, dar fătul nu se va forma, iar placenta însăși va fi creșterea molară.

Sarcina molară – simptome

Cele mai frecvente simptome ale sarcinii molare includ sângerarea vaginală, hipertensiunea, creșterea rapidă a uterului și extinderea ovarelor, printre altele.

Hipertensiune arterială

Unul dintre semnele cele mai evidente ale unei probleme cu acest tip de sarcină este o creștere a tensiunii arteriale, de obicei în primul și al doilea trimestru.

Sângerarea vaginală

De multe ori, acesta este primul semn că vă confruntați cu o sarcină molară, orice sângerare vaginală trebuie luată în serios.

Consultați un medic dacă apare sângerare sau septică.

Extinderea ovarelor

Datorită nivelului crescut de hCG în sânge în timpul unei sarcini moleculare, aceasta poate provoca creșterea ovarelor.

Semnele precoce ale sarcinii după transferul embrionar (FIV)

Creșterea uterină

Cantitatea de țesut anormal care crește în uter poate fi destul de mare, determinând o creștere mai rapidă a dimensiunii uterului decât ar fi prezentă într-o sarcină normală.

Sarcina molară – diagnostic

Există câteva modalități prin care medicul să detecteze o sarcină molară.

Printre ele se numără ultrasunetele pelviene și un test de sânge pentru a determina nivelurile de Gonadotropină Chorionică Umană (hCG).

Ultrasunetele pelviene

Acestea ar trebui să poată demonstra creșterea țesutului anormal în uter, ceea ce reprezintă o indicație clară a acestui tip de sarcină.

În unele cazuri, ultrasunetele s-ar putea dovedi neclară, dar acest lucru este considerat cel mai sigur mijloc de a determina o sarcină molară.

Test de sânge

Ca și în cazul oricărei sarcini regulate, medicul va administra un test de sânge, care va arăta probabil prezența hCG (gonadotropină corionică umană).

Totuși, într-o sarcină molară, nivelul hCG va fi neobișnuit de ridicat.

Cu toate acestea, există unele cazuri în care corpul femeii va produce un nivel scăzut de hCG, caz în care creșterea din cauza sarcinii morale o va aduce la niveluri normale.

În cele mai multe cazuri, alte simptome se vor prezenta, conducând la o ultrasunete și un eventual diagnostic.

Riscurile de sarcină molară

Riscurile unei sarcini molare includ în principal boala trofoblastică gestațională și choriocarcinomul.

Boala gestațională trofoblastică

Dacă vreunul dintre țesuturile excesive din acest tip de sarcină rămâne în uter după tratamente se face referire ca o boală trofoblastică gestațională.

Acesta este un țesut care va continua să crească în uter, provocând complicații pentru mamă.

Mintea nu te lasă să fii mamă

Coriocarcinom

În cazuri rare de boală trofoblastică gestațională, creșterea anormală a țesuturilor va deveni canceroasă, în timp ce aceasta este de obicei considerată o creștere benignă și noncanceroasă.

Acest lucru va necesita tratament pentru un anumit fel de tratament pentru cancer, iar acest risc ar trebui luat în serios.

Tratamente pentru sarcina molară

Cele mai frecvente tratamente pentru sarcina molară includ managementul medical, dilatarea și evacuarea prin aspirație, dilatarea și chiuretajul sau o histerectomie.

Managementul medical

O abordare a tratării acestui tip de sarcină este cunoscută sub denumirea de management medical, în care uterul este indus să se contracteze prin utilizarea anumitor medicamente.

În acest moment, corpul va scăpa în mod natural de excesul de celule anormale. Aceasta este considerată cea mai sigură abordare pentru tratarea unei sarcini morale, deoarece este neinvazivă.

Evacuarea prin dilatare și aspirație

În această procedură, cervixul va fi dilatat și un mic tub va fi introdus în uter, pentru a aspira excesul de țesut.

Aceasta este o procedură relativ simplă și inofensivă, deși există riscul ca unele țesuturi să fie lăsate în urmă, ceea ce ar putea duce la boala trofoblastică gestațională.

Dilatarea și chiuretajul

Similar cu tratamentul explicat mai sus, dilatarea și chiuretajul implică separarea unora dintre țesuturi din peretele uterului și apoi îndepărtarea acestuia.

Această procedură trebuie adesea efectuată împreună cu evacuarea prin aspirație.

Ce probleme de sănătate poate avea copilul născut prematur

Histerectomia

În cazuri rare, cea mai bună alegere pentru o femeie care a suferit o sarcină molară este să-și îndepărteze complet uterul.

După o histerectomie, nu veți mai putea concepe un copil, dar, de asemenea, veți scădea riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Acestea fiind spuse, aceasta este o procedură invazivă cu mai multe riscuri, pe care trebuie să o discutați temeinic cu medicul dumneavoastră.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto