E greu să ne imaginăm sărbători de iarnă fără mersul la colindat, fără familia extinsă reunită în jurul bradului sau fără un Revelion cu o petrecere de pomină la care să participe cât mai multă lume. Dar putem avea sărbători fericite chiar și în pandemie.

Sărbători fericite în ciuda condițiilor neprielnice

Dacă te gândești cum să faci această perioadă cât mai frumoasă pentru familia ta în ciuda condițiilor exterioare neprielnice, venim cu câteva idei. Sigur vei găsi și altele și sărbătorile vor fi fericite în casa ta. Distanțarea fizică nu trebuie să însemne și distanță socială. Există și alte moduri de a ține legătura cu oamenii dragi, astfel încât să nu te simți singură de sărbători, chiar dacă e nevoie să stai izolată în casă.  

Citește și: Socrii vor mulți invitați de Crăciun, chiar dacă e pandemie. Cum îi împaci

Sărbători fericite chiar și în pandemie. Mai puțin stres

Perioada sărbătorilor era una stresantă pentru gospodine. Da, ne bucurăm, dar serviciul ne solicită mai mult înainte de mult visatele zile libere. Ne dorim ca locuința să sclipească de curățenie și să gătim feluri speciale de mâncare pentru cei dragi, iar asta înseamnă mai multă muncă și agitație. Totodată, reîntâlnirea cu anumite rude pe care e obligatoriu să le vizitezi în această perioadă poate fi un eveniment nu prea plăcut. În această privință, pandemia poate ajuta.

Nu te mai dai peste cap să organizezi o petrecere de vis pentru 20 de persoane și apoi să speli de trei ori pe atâtea vase și ai o scuză bună să nu te vezi cu oameni pe care nu-i agreezi. Pe de altă parte, condițiile carantina pot face ca familiile să ajungă la o saturare. Petreceți prea mult timp împreună și ajungeți să vă enerveze orice mic defect al celuilalt.

Cei mici stau prea mult în casă la televizor sau la computer și sunt mai agitați. Chiar și în timpul unei perioade de sărbătoare în vremuri normale, există persoane care pot simți depresie de sezon, se pot simți triste, izolate sau copleșite. Ce ar fi de făcut pentru a diminua starea de anxietate?

Sărbători fericite chiar și în pandemie. Adu bucuria acasă

În perioada în care stați toți acasă, petreceți în fiecare zi câteva momente în care să faceți ceva împreună. Puteți alege una dintre activitățile de mai jos sau găsi alte moduri agreabile de a vă bucura de timpul liber împreună.

  • Cântați colinde de Crăciun pentru copii.
  • Voluntariați pentru o societate caritabilă la alegere. Puteți face, de exemplu, pachete pentru copiii săraci pe care să le trimiteți prin poștă. Puteți face cumpărături pentru bătrânii din bloc sau participa la un cros caritabil. Există evenimente adaptate pandemiei în care fiecare aleargă separat în zona lui etc. 
  • Vorbiți despre ce înseamnă cu adevărat Crăciunul. Citiți din Biblie despre momentul Nașterii Domnului.
  • Confecționați decorațiuni de sezon.
  • Puneți pe fiecare membru al familiei să scrie pe hârtiuțe colorate câte un motiv pentru care sunt recunoscători. Puneți-le într-un borcan și adăugați periodic. De Crăciun sau de Anul Nou, deschideți borcanul și citiți ce ați scris.
  • Jucați mima.
  • Faceți concurs de board games  pentru toată familia (de exemplu, competiție de Dixit, Catan, Activity, Tabu, etc.). 
  • Pregătiți biscuiți / turtă dulce, cozonaci etc. împreună cu copiii.
  • Jocuri pe consolă.
  • Cântați în stil Karaoke.

Citește și: Ce îi spui copilului despre Moș Crăciun

Profită de internet

Poți avea sărbători fericite chiar și în pandemie cu ajutorul internetului. Este din ce în ce mai ușor să iei legătura pe internet cu oamenii dragi. Poți organiza o petrecere online la care să participe rude și prieteni care nu se află în aceeași localitate cu tine. O poți invita și pe mătușa din Italia și chiar pe vărul din statele Unite, dacă reușiți să găsiți o oră convenabilă pentru toți.

Poți călători chiar din confortul sufrageriei tale. Există tururi virtuale ale unor orașe foarte căutate de turiști, cum ar fi Veneția, Barcelona sau New York sau a unor regiuni minunate, cum sunt Cinque Terre sau Coasta de Azur. De Crăciun, poți să vezi împreună cu familia documentare despre orașul Nașterii Domnului, Bethleem sau despre Țara Sfântă, Israel.

Citește și: Când Moș Crăciun nu poate fi prea darnic… Cum poți avea, totuși, Sărbători fericite

Acceptarea situației

Pentru a avea sărbători fericite chiar și în pandemie este necesar să accepți situația așa cum este ea.

”Totul vine de la acceptare. Dacă reușești să accepți faptul că anul acesta, situația e diferită de cea din alți ani, atunci poți să fii chiar creativă. E important să păstrezi o atitudine pozitivă și plina de recunoștință. În măsura în care reușim să fim mulțumiți cu ceea ce avem, învățăm deja să ne concentrăm pe partea plină a paharului. Așadar, brad împodobit, cadouri, surprize, muzică, acestea sunt nelipsite.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonÎn ceea ce privește musafirii, fiecare dintre noi are un cerc restrâns de prieteni, așa-zis de siguranță. Adică sunt oameni cu care ne-am văzut frecvent și în care avem încredere ca nu s-au expus de la ultima întâlnire. Așadar, nu e obligatoriu să fim cu adevărat singuri,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com