Salvarea relației de cuplu. Redobândirea încrederii reciproce

Un prim pas pentru salvarea relației de cuplu ar fi refacerea treptată a comunicării și a încrederii reciproce. În acest fel, partenerul își exprimă liber dificultățile prin care trece pentru că este convins că este ascultat, înțeles și acceptat, fără a fi judecat. Dacă deja comunicarea și încrederea reciprocă sunt erodate, procesul de refacere va fi dificil. Uneori, poate dura foarte mult, dar are succes doar în condițiile în care soții sunt motivați să realizeze aceste eforturi. Important este să fiți din nou împreună, să aveți încredere unul în celălalt, să reconstruiți limbajul comun, glumele și momentele speciale petrecute împreună. Dacă partenerul se simte înțeles, iubit, acceptat, încurajat va oferi la rândul lui încurajare, căldura și iubire”, spune Tedy Creștin.

Salvarea relației de cuplu: Conversație sinceră

Pentru salvarea relației de cuplu este nevoie de o conversație sinceră. Stabilește împreună cu el o oră la care poți avea o conversație neîntreruptă și, pe cât posibil, plăcută, nu în timp ce vă pregătiți să plecați la muncă dimineața. Puteți bea un pahar de vin împreună după ce ați dus copilul la culcare. Nu lăsați televizor deschis și nu țineți telefoanele prin preajmă. Ar fi bine să vă puteți acorda atenție 100 %.

După ce sunteți mai relaxați, prezintă-i faptele și cum te-ai simțit tu. De exemplu, ”atunci când nu vorbești cu mine sau când îmi întorci spatele când încerc să te îmbrățișez, mă simt respinsă”. Nu-l învinovăți sau trage concluzii cum ar fi: ”mi-am dat seama că nu mă mai iubești” sau ”ești un egoist, nu te gândești deloc la sentimentele mele”. Încearcă să afli ce gândește el, de ce se poartă așa. Unii oameni ar putea fi conștienți de comportamentul lor, dar pe când alții ar putea să nu-și dea seama. Poate este foarte  preocupat de ce se întâmplă la serviciu și nu a realizat că se poartă așa cu tine.

Citește și: Stresul la serviciu provoacă probleme în cuplu

Salvarea relației de cuplu. Reconstruirea relației

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Dacă respingerea este reală și este asociată cu motive externe, va fi mai ușor de schimbat ceva dacă partenerii au îmbunătățit comunicarea și încrederea reciprocă. În acest caz, ai putea lua inițiative de acțiuni cu scopul de a-ți calma, relaxa soțul și care să-i redea încrederea în sine însuși, dacă este alterată. Dacă distanța dintre voi s-a instalat din cauza unor acțiuni ale tale, ai putea începe tu munca de reconstrucție a relației. Ia inițiativa și invită-l să faceți împreună ceea ce v-a atras la început unul la celălalt. Reluați practicarea unor hobby-uri împreună. Luați-vă o vacanță în locul preferat. Lucrați împreună la proiecte de zi cu zi, cum ar fi lucrul în grădină, prepararea unei rețete festive sau repararea unor obiecte casnice. Realizează acțiuni prin care să-l sprijini în ceea ce face. Ajută-l să-și realizeze visurile,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Resurse pentru o căsnicie la ananghie. Așa îți salvezi relația!