Învață-l spiritul critic

Ar fi bine să vorbești cu profesorii, ca măcar ei să nu recomande ca fiind foarte bune lecturi nepotrivite cu vârsta lui sau care incită la violență. În plus, ar trebui să trezești în micuțul tău spiritul critic. Copilul tău ar trebuie să învețe de la tine că ar trebui să știe că nu tot ce citește într-o carte sau pe internet este adevărat.

Va fi mai curios, dacă îi interzici ceva

”Foarte multi părinți se plâng de lipsa dorinței de a citi a copiilor lor. Sunt într-adevar unii care ar fi Cristina Radulescu-Ion psihologfericiți să își vadă copiii citind aproape orice fel de lectură, atâta timp cât nu e pornografică”, observă psihologul Cristina Ion-Rădulescu. ”Eu sunt de părere că un copil sau un adolescent ar trebui să citească, să încerce mai multe tipuri de lectură. Iar rolul nostru ca părinți este să îi insuflăm acel discernământ și spirit critic. Acesta îi va permite abordarea subiectului cărții cu suficientă detașare”, adaugă specialistul.

Ce poți face

Deschide o discuție sinceră pe tema cărților respective, dacă au ajuns deja pe mâna lui. În primul rând nu îl certa și nu țipa la el. Rezultatul va fi că le va citi pe ascuns. În niciun caz nu va mai vorbi cu tine pe această temă sau despre cele prezentate în carte. Pune-i întrebări pentru a vedea ce a înțeles și pentru a-i stimula gândirea. Îl poți spune să se pună el în pielea personajului principal:

Ce ar fi făcut în locul lui? Cum ar fi procedat mai bine? Ajută-l să înțeleagă și punctul de vedere al ”adversarului”. Uneori, acesta este chiar părintele sau profesorul. Întreabă-l ce ar simți el dacă cineva s-ar purta așa cu el, dacă ar mai avea încredere în acea persoană și dacă nu ar avea resentimente. Astfel, va învăța să gândească pe marginea textului și nu va mai lua de bun tot ce scrie.

Sursa foto: 123rf.com / Andriy Popov