Nici nu știi pe ce se duc banii, parcă ți se scurg printre degete. Iar dacă apare o cheltuială neprevăzută, nu mai știi de unde să te mai împrumuți. Totuși, lucrurile nu trebuie să stea neapărat așa. Și dintr-un salariu mic se pot face economii!

Fără cheltuieli inutile

Dar primul lucru la care te gândești e probabil că salariul abia vă ajunge pentru supraviețuire: plata datoriilor, a facturilor, mâncare, transport și… cam atât. Totuși, dacă te gândești câtă mâncare arunci într-o lună, cât curent sau apă ai putea economisi, ce cumpărături ai putea evita, vezi că, până la urmă, nu e chiar imposibil. În privința alimentelor perisabile, ai putea face în fiecare săptămână un meniu și o listă de cumpărături. Nu lua ceea ce te tentează, dar nu îți trebuie. Totuși, poți face o excepție: fiecare membru al familiei poate să își ia un lucru care îi place (cum ar fi o plăcintă, o ciocolată etc.) la o sesiune de cumpărături. Și cel mai bine ar fi să se întâmple o dată pe săptămână – cu cât mergi mai des la magazin, cu atât cumperi mai multe lucruri de care nu ai nevoie.

Economii pentru cheltuieli urgente

Poți reduce din consumul la utilități și plata la întreținere, curent etc. Becurile economice sunt o bună investiție. Costă mai mult decât cele obișnuite, dar consumă mult mai puțin și au o durată de viață mai mare. Nu lăsa lumina deschisă într-o cameră în care nu e nimeni și nici aparate în priză, dacă nu le folosești. Dacă ai televiziune digitală, scoate din priză decodorul atunci când televizorul e închis. Nici nu-ți imaginezi cât de mult curent poate consuma și atunci când nu îl folosești, dar rămâne deschis. Atunci când te speli pe dinți, oprește apa în timpul perierii. Poți înlocui baia la cadă cu dușurile rapide. Și tot așa, poți găsi multe moduri de a face economie. Fiecare în parte, pare că nu ajută prea mult. Dar adunate, puțin cu puțin, vei vedea că la sfârșitul lunii ai mai mulți bani în portofel. Iar aceștia pot fi puși în fondul pentru urgențe. Așa că nu va mai trebui să te împrumuți dacă se strică mașina de spălat sau dacă unul dintre voi are nevoie de un tratament medical neprevăzut. Iar vara, o parte din sumă poate fi folosită pentru un binemeritat concediu la mare.

Sursa foto: 123rf.com