Este mai important ce face omul, decât ceea ce spune. ”Plecarea lui de acasă vorbește de la sine. Însă motivele pentru care nu vrea să divorțeze pot fi diverse”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. Mai mult decât această dilemă, este important ce faci după separare. Sunt momente grele, dar peste care poți să treci și să îți continui viața. Poți chiar să fii mai fericită decât înainte, mai ales dacă înveți din greșelile trecutului și nu le mai repeți.
Mii de întrebări și dileme
Prima dată însă, trăiești din plin șocul: nu înțelegi ce ți se întâmplă. De ce a ales să plece? De ce a preferat altă femeie? Poate te legi de speranța că încă nu a deschis procesul de divorț sau chiar el este cel care tărăgănează lucrurile. Oare este un semn că vrea să se întoarcă la tine? Dar oare l-ai mai primi înapoi sau gestul lui a rupt orice legătură dintre voi? Sau îl iubești și vrei să se întoarcă orice ar fi? Uneori, realizezi și tu mai târziu greșelile pe care le-ai făcut și tu. Dar timpul nu se mai poate întoarce înapoi. Poți doar, cu ajutorul exeperienței căpătate, să îți construiești un viitor mai bun.
Etapele ”doliului” după relația pierdută
”Șocul acestui gest și stresul asociat traumei necesită o perioada de liniștire, refacere, reașezare a concepțiilor și a valorilor, reconfigurarea stilului de viață, adaptare și găsire de noi soluții. De multe ori persoana trece prin cele cinci etape ale durerii: negare, furie, negociere, depresie și acceptare, până ajunge la împăcare cu sine însăși și întâmpină cu curaj sarcinile vieții”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin, care observă că ”majoritatea persoanelor, deși își obțin divorțul în timp, pentru moment doresc o perioadă de pauză”.
Sursa foto: 123rf.com