Copilul trebuie să aibă aceeași rutină în fiecare seară și aceeași oră de trezire în fiecare dimineață. Psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu vorbește despre rutina de fiecare zi a copilului tău. Specialistul îți propune: ”înainte de culcare, petrece timp cu micuțul analizând ce a fost bun în ziua care a trecut. Vedeți și ce dificultăți are pentru ziua care urmează și ajută-l să descopere ce resurse îi sunt necesare pentru a face față cu brio. Dă-i exemple de situații în care a dat dovadă că le poate depăși. Ajută-l și să se bucure de momentele petrecute înainte de culcare”.

Citește și: De ce este importantă rutina pentru copilul tău

Rutina de fiecare zi a copilului tău. Cum îl motivezi

Dimineața, toți ne trezim destul de greu. Totuși, ”poartă-te cu el cu blândețe și stimulează-l să-și înceapă rutina de dimineață. Am văzut micuți care-și filmează și postează pe canalul propriu de youtube ce fac ei la primele ore sau ultimele ale zilei. Dacă ești adepta acestui tip de expunere, îi poți permite să facă asta, știind că așa ceva l-ar motiva. Dacă nu, găsește alte metode. Fie îl stimulezi cu o activitate pe care o are în ziua respectivă despre care știi că-i place, fie cu o întâlnire cu un anumit coleg etc.”, explică psihoterapeutul.

Citește și: Motivele pentru care copilul tău se trezește noaptea

Ce să faci tu ca să-l ajuți

”Organizează-te astfel încât să ieși din casă în fiecare zi la aceeași oră. Recurge la anumite stratageme care să grăbească ritmul. De exemplu, atunci când micuțul este la baie, pregătește-i pachetul cu mâncare etc. Dimineața, dă drumul la radio, astfel încât să fie muzică în casă. Alege un anumit gen care să vă activeze și să vă energizeze întreaga zi”, îți sugerează psihoteerapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Legănatul copilului în brațe dă sau nu dependență

Ce ar trebui să cuprindă neapărat rutina de fiecare zi a copilului tău:

– Seara, copilul cu ajutorul părintelui, dacă e mai mic, va verifica orarul și temele pentru a doua zi, dacă au fost făcute toate. Va face ghiozdanul și va pregăti hainele de școală.

– Mersul la culcare cuprinde mai mulți pași cum ar fi: pregătirea patului, a pijamalei, dușul, spălatul pe dinți, povestea. Aceasta ar trebui să înceapă imediat după masa de seară.

– Rutina de dimineață este și ea foarte importantă pentru a nu se grăbi sau întârzia la școală. Dacă este stabilită și respectată cu strictețe face ca întreaga zi să fie mai ușoară.

– Alcătuiți liste cu ce are de făcut. Acestea scad anxietatea. În plus, tăierea unei sarcini de pe listă dă sentimentul că ai împlinit ceva.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com