Ți-e rușine să divorțezi. Ai vrea să te desparți de el, dar ți-e rușine să divorțezi… Ce vor zice rudele, vecinii, prietenii? Bineînțeles, e o hotărâre care nu se ia ușor, dar nu ar trebui să ții cont de astfel de criterii. Tu ești cea care trăiești zi de zi cu soțul tău și tu știi mai bine care sunt motivele tale.

Dacă ți-e rușine să divorțezi, nu aceasta ar trebui să te motiveze ca să iei o hotărâre sau alta. Înainte de a lua o hotărâre în privința asta, imaginează-ți cum ar fi viața în viitor fără el. Gândește-te și la condițiile materiale, dar și cum te-ai simți din punct de vedere emoțional. Ar putea fi o schimbare în bine sau nu. Totuși, ”nu familia sau prietenii trăiesc zi de zi alături de soțul tău. Dacă știi că ai făcut toate eforturile pentru a salva relația, dacă ați apelat și la ajutor de specialitate și nu au fost rezultate bune, atunci este clar că este mai bine să te desparți”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin.

Opinia publică ostilă te face să-ți fie rușine să divorțezi

Chiar dacă multe cupluri divorțează în prezent, există o imagine negativă asupra acestui eveniment din viața cuiva. Nimeni nu spune că este o fericire și ar trebui să fie o hotărâre pe care o iei ușor și rapid, dar cei divorțați sunt priviți cu suspiciune de societate. Par a fi persoane care au greșit ceva și de aceea nu le-a mers căsnicia. Unele familii nu mai vor să aibă de a face cu membrii lor care au divorțat. Există părinți care își ceartă copiii care s-ar gândi la așa ceva. Multe femei care se află în relații abuzive rămân în ele pentru că nu au un sprijin din partea rudelor dacă ar părăsi domiciliul conjugal. Au o condiție materială precară și nu s-ar descurca în cazul în care ar fi pe cont propriu. În plus, ar avea de înfruntat o opinie publică ostilă.

Violența în familie nu e de ignorat

Nu ar trebui să-ți fie rușine să divorțezi, dacă te confrunți cu violența fizică. În cazul în care te confrunți cu violența în familie, ar trebui să te ferești pe tine, dar și pe copii de viitoarele agresiuni. Nu te mai gândi la rușine, ci la siguranță. Legea prevede ordinul de restricție pentru partenerii agresivi, care sunt obligați astfel să părăsească domiciliul. Din păcate, până ce un tribunal va soluționa cazul, va trebui să părăsești căminul. Ar fi bine dacă te poți refugia la o rudă apropiată sau, dacă nu, la un centru de ajutor. Citește pe site-ul violentaimpotrivafemeilor.ro despre care sunt opțiunile tale și găsește care sunt fundațiile din zona ta. Poți suna și la numărul gratuit 0800 500 333 pentru sfaturi. Poți beneficia de adăpost temporar, asistență psihologică și juridică ai în zona unde locuiești.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com