Pune-i pe copii să contruiască ceva împreună, nu să se ia la întrecere”, te sfătuiește psihologul Cristina Ion-Rădulescu adăugând că „rivalitatea între frați va fi percepută ca favorabilă doar de unul dintre ei, și anume de către cel mai puternic. Nu-ți compara copiii nici măcar în joacă. Nu spune că unul dintre ei e mai bun, nu îl da de exemplu, nu pune etichete. Educă-i cu afecțiune și fă-ți timp pentru amândoi. Fii imparțială și amintește-ți cum te simțeai tu când erai ca ei”.

Nu îi compara

Fiecare copil vrea să fie văzut ca o personalitate proprie. Va reacționa negativ atunci când este comparat cu un altul, când i se spune că nu este suficient de bun spre deosebire de fratele său. Tratează fiecare copil ținând cont de particularitățile lui. Nici chiar gemenii așa zis identici nu sunt exact la fel. Dacă îl vei prefera pe unul dintre ei, cel mai puțin privilegiat va pricepe lucrul acesta și își va cere drepturile. Arată că le vezi și recunoști calitățile. Spune-le fiecăruia în parte lucrurile bune pe care le remarci la el.

Oboseala îi face irascibili

Ține cont și de amănunte concrete, cum ar fi faptul că atunci când sunt obosiți, înfometați sau plictisiți vor fi și mai puși pe harță. Stresul este și el un factor care declanșează sau agravează conflictele. Atunci când tu și soțul tău aveți probleme la muncă, aceasta înseamnă și mai puțin timp petrecut cu copiii. Iar problemele voastre se revarsă și asupra celor mici și pot izbucni mai multe certuri decât de obicei. Dar de felul în care le tratezi depinde cum vor reacționa ei de acum încolo.

Sursa foto: 123rf.com