În plus, cei mai mulți dintre noi se comportă mult mai bine cu străinii decât cu persoanele apropiate. Ce mai! La serviciu toți suntem „persoane ideale”. Și atunci, cum să ne mai mirăm dacă aici pot apărea mici „idile”? Dar sunt ele oare reale? Merită să lași ceea ce ai pentru o fericire care ar putea să vină? Dar ce faci dacă ți se pare că o colegă de muncă a soțului îi face curte?

Serviciul oferă condiții „ideale” pentru flirt

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu constată că „dintre relațiile extraconjugale, cel mai des întâlnite sunt cele cu un coleg de birou. Este perfect normal dacă ne gândim că petrecem mult mai mult timp la birou, decât acasă, cu partenerul. În altă ordine de idei, la locul de muncă jucăm roluri care ne impun anumite conduite. Nu ne permitem să mergem neglijent îmbrăcate și multe dintre noi nu ies nefardate din casă. Nu vedem bărbații nerași la serviciu. Nu ne expunem în public problemele de acasă. Nu ne manifestăm necontrolat. Dacă e să tragem linie, părem ideali”, remarcă psihologul care vede și alte circumstanțe care te-ar putea încuraja să ai o idilă la serviciu: „aprecierea pe care o poți simți pentru munca ta de la el o poți confunda cu cea personală, care, acasă, poate s-a mai estompat. Toate acestea sunt premise clar favorabile unui episod romatic”, concluzionează Cristina.

Nu porni de la premise false

cristina radulescu-ion psihologCeea ce nu trebuie să uiți este că la baza căsniciei tale se află criterii reale de alegere a partenerului, pe când cele pentru care te poți îndrăgosti de un coleg pot fi false, cum ar fi cel de proximitate. Este bine să te analizezi, să vezi de ce îți place respectivul, să identifici care sunt nevoile tale (de afecțiune, apreciere, apartenență etc.) și ce probleme există în cuplul tău. Apoi, discută cu partenerul tău despre dorințele tale neîmplinite, fără să îl învinovățești. S-ar putea să ai surpriza să afli ca și el are anumite neîmpliniri despre care tu nu știai. În niciun caz, nu recomand relațiile la locul de muncă, nici măcar dacă nu ești căsătorită, cu atât mai mult dacă ai pe cineva. Implicarea afectivă interferează cu planul profesional și lucrurile nu vor mai fi ideale, ba, din contră, vor fi generatoare de frustrare, de nemulțumiri și, mai ales, de anxietate.

Sursa foto: thinkstockphotos.com