”Cu adevărat, copilul nu este o ființă formată pe jumătate din mamă și pe jumătate din tată. Are încărcătura genetică a părinților, dar este o ființă unică, irepetabilă și independenta, fapt care este de multe ori trecut cu vederea de părinți”, remarcă psihoterapeutul Lavinia Țânculescu.

Copilul, ființă independenta de părinți

Mulți cred că, dacă i-au dat viață copilului, acesta le aparține 100 %. Ca urmare, ei pot lua toate deciziile în numele lui, fără ca el să aibă dreptul la un punct de vedere. Dacă el se împotrivește, ar putea chiar lansa cumplita replică „eu te-am făcut, eu te omor”. Specialistul observă că aceste probleme apar din momentul în care mama începe deja să spună „al meu” și „nu”. „E foarte posibil ca decizia finală să fie în sarcina părintelui, dar este uimitor cum, chiar atunci când este vorba de un adolescent sau de un tânăr, tatăl și mama aleg să nu-l consulte fiul cu privire la o multitudine de decizii. Unele l-ar putea afecta pe termen scurt, cum ar fi cumpărarea unor pantofi sau culoarea tapetului din camera lui, dar sunt și sunt hotărâri care îi vor marca întreaga viață, cum ar fi ce traseu profesional să urmeze, la ce liceu să fie înscris etc.”, spune Lavinia Țânculescu.

Are dorințe proprii

Psihoterapeutul vede și altceva în spatele acestei erori: faptul că părintele nu își cunoaște copilul. Crede că știe tot ce îl privește, dar sunt atâtea amănunte care îi scapă. În plus, de cele mai multe ori, părintele proiectează asupra copilului dorințele, preferințele și visele sale neîmplinite. Iar de aici până la a i le impune crezând că este spre binele lui, nu este decât un pas. Dacă te regăsești în acest portret, psihoterapeutul te îndeamnă să înțelegi că, „ar trebui să renunți la aceste atitudini de posesie totală a celui mic”. Este important să îți vezi greșelile și să le recunoști. După aceea, poți modifica atitudinile eronate. Cu cât conștientizezi mai repede, cu atât poți schimba mai ușor. Dar nici chiar dacă ai persistat într-o anumită eroare mai mult timp, situația nu este chiar fără ieșire. Uneori, poate va fi nevoie de sprijin profesional din exterior, dar nu ar trebui să te temi de asta, ci doar ca lucrurile să nu rămână cum au fost.

Sursa foto: 123rf.com