În timp ce este natural să înveți despre relații privindu-ți părinții și alte persoane apropiate, este descurajant să simți că ești condamnată să repeți greșelile mamei tale în relația de cuplu. Ca adult, chiar dacă începi să înțelegi care erau plusurile și minusurile din căsnicia lor, este greu să nu urmezi același model. Nu este de mirare că îți imiți mama. ”La începutul vieții, părinții sunt principalele modele de viață. De la ei învățăm cum se comportă un bărbat, o femeie, rolul lor în cuplu și cum se desfășoară o relație”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: Cum să faci să nu repeți greșelile părinților

Repeți greșelile mamei tale în relația de cuplu pentru că ai modele însușite din copilărie

Copilul foarte mic are nevoie de aprobarea, acceptarea și aprecierea părinților. Ar face orice ca să le primească. De aceea, acumulăm în inconștient anumite valori, opinii despre lume și viață, anumite norme de comportament,” ne lămurește specialistul. ”În timp, întâlnim și alte persoane (sau citim despre ele, le vedem la televizor etc.). Acumulăm și alte valori și păreri. Totuși, sunt foarte importante cele de la începutul vieții noastre pentru că ele sunt imprimate adânc în noi și ne ghidează deja modul de a fi”, observă el. ”Chiar dacă, aparent, ne promitem să nu facem aceleasi greseli ca părinții, descoperim, în timp, că suntem mult mai asemănători decât credeam. Ei sunt cei cu care am interacționat în primii ani și am deprins valori și obiceiuri împreună.”

Citește și: Poveste de viață: Suntem ca două surori eu cu fiica mea. Greu de crezut, dar se poate

Repeți greșelile mamei tale în relația de cuplu, dar schimbarea este posibilă

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Schimbarea este posibilă oricând, pentru că nu ne-am născut cu aceste programe. Totuși, este foarte dificilă, pentru ca ne-am obișnuit ani de zile cu ele. În multe cazuri, s-au format automatisme convenabile. Depinde foarte mult de motivația noastra reală de a ne schimba. În loc să încercăm să combatem vechile obiceiuri, ar fi mai bine să începem cu implementarea de obiceiuri noi. În acest mod, primele își vor pierde din intensitate, în timp. Prin meditație proprie sau prin exerciții de introspecție ghidată, prin lucrul cu un terapeut, putem să conștientizăm valorile noastre reale, concepțiile despre lume și viață, stilul nostru și ce ne este util sau nu în diverse momente,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

 Sursa foto: 123rf.com