Psihoterapeutul Tedy Creștin îndeamnă ca partenerii unui cuplu care simt că relația nu mai funcționează ”să discute realist despre cum văd ei viitorul împreună sau nu și ce ar dori să se întâmple. Sunt întrebări simple, de bun simț chiar. Astfel, vor descoperi amândoi nu doar punctul de vedere al celuilalt, ci vor avea un tablou clar al relației, al dilemelor și al viitorului ei.

Rememorarea începutului relației vă poate ajuta

Rememorarea începutului vă poate ajuta să vă reamintiți ce v-a atras unul la celălalt, de ce ați intrat în relație, cu ce așteptări și planuri. De multe ori, are loc adaptarea hedonică. Adică, oamenii se obișnuiesc cu părțile bune ale relației destul de repede. Uită să le aprecieze. În schimb, dau amploare mai mult părților negative. Atunci, pare că e mai bine singur, că a fost mai frumos începutul decât continuarea… Așteptările nu au fost împlinite.

Dacă sunteți în acest punct, ar fi bine să vedeți dacă mai sunteți atras de calitățile partenerului. Alte chestiuni de clarificat ar mai fi: ce probleme specifice au apărut? Ele au fost ascunse la început? Beneficiile pentru care ați intrat în relație la început nu mai sunt împlinite?”

7 întrebări care vă vor salva relația

Când relația nu mai funcționează evaluați puncte forte și puncte slabe

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Punctele slabe și cele tari ale relației vor indica ce să faceți. Pentru împăcare, se pornește de la ceea ce funcționează. Plecăm de aici și îmbunătățim și ceea ce merge mai prost. De asemenea, ceea ce încă ne place la celălalt ne dă și motivația clară pentru a rămâne în relație și pentru a o îndrepta. Punctele slabe ne vor arăta ce nu funcționează. Sunt subiecte sensibile, care ar fi util să fie tratate cu sinceritate, deschidere și înțelegere față de celălalt. Este util să ne amintim că nu avem în față doar un partener de negociere, ci iubitul cu care împărțim cele bune și cele rele din viața noastră și cu care ne dorim să rămânem. Nu putem fi o echipă doar la bine. Avem puterea să transformăm defectele în provocări și chiar în calități. Putem face cuplul să funcționeze. Este foarte importantă atitudinea, comunicarea, sinceritatea, acceptarea și, în special, găsirea motivației de a menține relația. Aceasta din urmă este motorul care pune în mișcare toate aceste lucruri.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com