Totul se schimbă, este greu, dar înseamnă că nu mai poate exista intimitate. La fel este și cu relația de cuplu după mastectomie sau histerectomie. Un studiu american la care au participat femei care au suferit histerectomie și mastectomie și-a propusobserve schimbările care au survenit în sexualitatea lor.

Cele care și-au pierdut sânii în urma operației au constat modificări mai mari, decât cele care au avut organele genitale extirpate. Primele au raportat o scădere a dorinței de a avea relații intime sau chiar renunțarea totală la ele. Membrele celuilalt grup au constatat o scădere generală a satisfacției, dar actele sexuale aveau în continuare loc.

Citește și: Când este recomandată histerectomia totală?

Relația de cuplu după mastectomie sau histerectomie. Nu renunța la intimitate

La problemele menționate se mai adaugă și cele generale pe care le au majoritatea pacienților. Marea majoritate a acestor operații sunt indicate pentru extirparea unor tumori. Mai mult de jumătate din suferinzii de cancer suferă de depresii moderate sau severe. Or toate aceste probleme afectează și intimitatea. Totuși, nu înseamnă că trebuie să renunți la ea, ci doar să încerci o altă abordare. ”Viața sexuală e ca un perpetuum mobile. Cu cât este mai activă, cu atât libidoul este mai crescut. Ca urmare, recomand oricui să nu renunțe la apropierea erotică. Desigur, după repaosul indicat de medici”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu care a constat că ”multe femei renunță. După o perioadă de timp, încep să resimtă propunerile partenerilor ca pe niște presiuni. Acest lucru are un impact negativ asupra psihicului”.

Citește și: Angelina Jolie, cu sânii la vedere  la 5 ani de la dubla mastectomie. Decolteul îndrăzneț i-a jucat feste

Relația de cuplu după mastectomie sau histerectomie. Sentimentul că nu mai ești femeie

Multe organe diferite pot fi afectate în chirurgia pelvină. Histerectomia totală este o operație efectuată pentru tratarea unor cancere ale colului uterin. Chirurgul scoate uterul și ligamentele din jur. Vaginul va fi scurtat și poate provoca amorțeală în zona genitală. La exterior nu se va vedea decât cicatricea operației, în zona abdomenului inferior. Totuși, unele femei se simt mai puțin feminine după o histerectomie. Astfel de gânduri negative le pot împiedica să se bucure de sex. În unele cazuri, în care boala provoca dureri sau sângerări în timpul actului intim, chirurgia va îmbunătăți situația, pentru că aceste simtome vor dispărea. Vaginul poate fi mai scurt după intervenție, dar cuplurile se adaptează de obicei la această schimbare. Un preludiu prelungit și folosirea unui lubrifiant pot ajuta.

Citește și: Amalia Enache, dezvăluiri despre cancerul ovarian: „Am văzut moartea în forma ei cea mai insinuoasă și perfidă și necruțătoare…”

Relația de cuplu după mastectomie sau histerectomie. Eveniment traumatizant

Pierderea unui sân poate fi un eveniment traumatizant pentru o femeie. Cel mai frecvent efect secundar psihologic este că se simte mai puțin atractivă. S-ar putea teme că partenerul ei nu o va accepta și nu o va mai găsi plăcută. Așa că multe paciente preferă să amâne momentul sau chiar să renunțe la intimitate. În unele cazuri, ajung mai greu la orgasm sau se excită mai greu, pentru că sânii erau o zonă erogenă importantă pentru ele. Unele persoane se pot bucura de mângâierea în jurul cicatricei vindecate. Altele nu doresc să fie atinse în zona respectivă și preferă să se acopere. O variantă este reconstrucția mamară, operație care poate fi făcută în anumite condiții gratuit în România. Aceasta le poate ajuta să se simtă din nou atrăgătoare. În unele cazuri, ambele procedee pot fi făcute în același timp.

Citește și: Recuperarea medicală după cancerul de sân. Sfaturi de care trebuie să ții cont dacă faci mastectomie sau reconstrucție mamară

Relația de cuplu după mastectomie sau histerectomie. Psihoterapia, de ajutor

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion”Recomand pacientelor cu mastectomie sau histerectomie să facă și psihoterapie. Astfel, vor fi ajutate să-și adune resursele necesare adaptării la noua situație. Aceasta nu diferă semnificativ decât sub aspectul stimei de sine. Partenerii pot participa și ei la ședințe pentru a înțelege cât de mare este impactul pierderii în sufletul soției. Le sfătuiesc pe femei să-și adune puterile și să facă activități care le pun în valoare feminitatea. Le încurajez să ceară părerea apropiaților și să țină cont de ea. Ar fi bine să fie recunoscătoare pentru că încă trăiesc și se pot bucura de familiile lor. Nu este nevoie să ascundă de ochii lumii drama prin care trec. Pot vorbi deschis și chiar încuraja persoane aflate în situații similare. Viața nu se termină aici și depinde de fiecare cum îți gestionează noua șansă,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com