Relația cu soțul după ce copiii au plecat de acasă poate fi o provocare. În timp ce unii soți cupluri privesc această perioadă ca pe o a doua lună de miere, alții o consideră o adevărată provocare pentru căsnicia lor.

Relația cu soțul după ce copiii au plecat de acasă poate fi dificilă. Mulți și-au neglijat căsnicia ani de zile și au ajuns unul pentru altul doi străini. Se trezesc, brusc, că trebuie să vorbească unul cu celălalt și pare că nu mai au ce… Femeile se concentrează de obicei pe creșterea copiilor, iar bărbații pe carieră. Ambii sunt consumați de plata ratelor și alte lucruri care le mănâncă timpul și nervii. Când, în sfârșit, par că rezolvă toate problemele, copiii pleacă, iar ei rămân parcă fără un scop în viață. Psihologii numesc aceasta ”sindromul cuibului gol”.

Relația cu soțul după ce copiii au plecat de acasă. Găsirea unui nou sens

Atunci când pleacă de acasă, nu ar trebui să crezi că ai rupt de tot legătura cu ei. ”Copiii vor avea mereu nevoie într-un fel de părinții lor. Mama nu încetează să fie mamă, doar că acum are mai mult timp liber și trebuie să-și reconstituie sensurile în viață, scopurile și prioritățile. Este ca și în cazul schimbării locului de muncă, a unei noi ocupații, a emigrării etc. Pierderea unor roluri, sensuri și ocupații poate fi înlocuită cu găsirea altora noi”, este de părere psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Cuplul intră într-o nouă fază a relației. Unii parteneri nu mai au nimic în comun și se despart. Alții își pot regăsi proiecte, pasiuni și obiective comune. Astfel, pot continua căsnicia cu succes”, adaugă el.

Oportunități pentru viața de cuplu

Relația cu soțul după ce copiii au plecat de acasă poate fi mai bună. Încearcă să te bucuri de timpul pe care îl ai. Încetinește ritmul. Relaxează-te. Dacă simți nevoia, dormi mai mult. Vezi și ce oportunități noi apar pentru viața de cuplu. Aveți mai mult timp să petreceți împreună. Amintiți-vă de primele voastre întâlniri. Refaceți trecutul sau găsiți noi activități pe care să le practicați împreună. Realizați și că este un moment de tranziție. Schimbarea poate fi grea și strersantă. Este dificil să te adaptezi unor noi obiceiuri. Totuși, încercați să vedeți această perioadă ca pe o oportunitate de a vă concentra pe relația voastră maritală și pe dezvoltarea personală a fiecăruia dintre voi.

În relația cu soțul după ce copiii au plecat de acasă are loc o schimbare

”Are loc o aranjare din nou a rolurilor, atribuțiilor, semnificațiilor. Orice proces de schimbare necesită sacrificii. Poate cuplul avea propria dinamică împreună cu copiii. Își formaseră un mod de a fi cu ajutorul căruia mariajul cu probleme rezista pentru că avea un sens prin existența celor mici. Este posibil ca principalul sens și proiect comun al partenerilor să fi fost creșterea, educarea și bunăstarea micuților. Chiar și interacțiunea dintre ei se putea întâmpla doar prin intermediul lor. Adulții comunică numai prin cei mici și doar probleme care îi preocupă pe aceștia. Aud mulți părinți zicâdu-le copiilor: ”să-i spui lui tata că te ia mâine de la școală și te duce la fotbal” sau ”te rog să-i arăți mamei ce teme ai la matematică”. În acest caz, soții au clar o problemă mai mare de rezolvat după plecarea lor de acasă”, observă Tedy Creștin.

Pentru a îmbunătăți relația cu soțul după ce copiii au plecat de acasă, comunicați mai mult

”Vă puteți reapropia unul de celălalt începând să comunicați frecvent din nou.  Reîncepeți să vă cunoașteți, să vedeți ce pasiuni, vise și aspirații are celălalt. Puteți verifica dacă ați putea începe proiecte comune, cum ar fi călătorii, construcția unei case, începerea unei afaceri sau – de ce nu? – pregătirea pentru a crește nepoții. Important este să fiți cât mai sinceri și mai deschiși unul față de celălalt. Fiți conștienți că, indiferent de ce veți decide pentru viitor, aveți niște legături adânci: trecutul comun, copiii pe care îi aveți împreună etc. Ceea ce ați constuit amândoi până în prezent nu poate fi șters. Tocmai de aceea, ar fi bine să fiți sinceri unul cu celălalt și să faceți ce este mai bine pentru ambii,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com