Nu trebuie să arunci la gunoi toate obiceiurile din bătrâni, pe motiv că sunt reguli vechi și nu mai sunt valabile. Poate nu degeaba au funcționat atâta timp. Nu tot ce e nou e bun și nu tot ce e vechi e perimat. Vezi ce ar trebui păstrat din vechile cutume.

Valorile în familie, încotro?

Stă la baza bunului-simţ, nu ne naştem cu el, dar îl dobândim în familie. Ce să fie oare? Nimic altceva decât respectul. Am aruncat pe geam reguli vechi. Şi atunci, este inutil să ne mai întrebăm de ce oare, în ziua de azi, în „sânul familiei” creşte din ce în ce mai mult insatisfacţia şi nesiguranţa în valorile şi sensurile proprii. De fapt, este foarte simplu: acolo unde nu există reguli, e vai şi amar de părinţii care nu ascultă de copii.

Reguli vechi care mențin relațiile în familie

Năravul, o dată deprins, devine obişnuinţă… Așa că, locul şi rolul fiecăruia în familie trebuie delimitat clar şi regulile stabilite de comun acord, respectate. Dacă nu vei impune nişte limite clare, copilul îşi va permite orice, în numele unei libertăţi prost înţeleasă. E bine să aibă de mic câteva responsabilităţi, deoarece, în timp, îi ajută să se obişnuiască cu ideea de disciplină. Este de ajuns să-şi strângă singur jucăriile după ce se joacă şi să-şi aranjeze hainele, după ce se schimbă.

Bunul-simţ nu se demodează niciodată

Pe vremuri, rareori copiii ieşeau din cuvântul părinţilor. Nu de puţine ori, bunicii noştri susţin că acum nu mai există respect şi, hai să recunoaştem că, pe bună dreptate. Am înţeles şi noi, „sărut-mâna, mamă, sărut-mâna, tată” sunt apelative de modă veche, aşa că, deşi aerul lor desuet aduc o notă de eleganţă în vorbire, admitem că pot fi înlocuite cu altele, câtă vreme sunt cuviincioase. În primul rând, e important să fii tu însuţi un model bun de urmat iar, mai apoi, nu îngădui obrăzniciile. Copilul trebuie să răspundă la salut, să ştie să spună „mulţumesc”, să înveţe să-şi ceară iertare, să nu ridice tonul, cu alte cuvinte, să fie respectuos.

Cea mai importantă regulă

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să-ţi înveţi copilul să-i trateze pe cei din jurul său aşa cum îşi doreşte şi el să fie tratat. Din setul de reguli vechi de păstrat, aceasta e cea mai importantă. O dată însușită, bunul-simţ îi va dicta propriul comportament şi, să nu uităm că, la un moment dat, vine o vârstă când, dacă nu ştie să se poarte, nu obţine nimic din ceea ce ar vrea. În plus, chiar dacă vedem în jur din ce în ce mai mulţi oameni de calitate îndoielnică, nu înseamnă că trebuie să capitulăm şi, astfel, să le încurajăm dominaţia prin atitudinea noastră.

Sursa foto: 123rf.com