„Regulile sunt făcute să fie încălcate”, spune un dicton. Dar unele sunt cu adevărat utile. Altele, în schimb, sunt de prisos sau sunt deja învechite. Ce păreri împământenite despre căsnicie ar fi bine să nu le ai?
„El trebuie să fie mai mare”, „să-l calci pe picior la nuntă ca să conduci tu”, „trebuie să stați împreună să vedeți dacă vă potriviți” etc. etc. Viața de cuplu pare să fie plină de păreri din bătrâni (sau de la mai tineri) pe care pare că nu ai cum să le contești. Și, totuși…
„Trebuie să vedem dacă ne potrivim”
Într-adevăr, este bine ca cei doi să se cunoască bine, să fie atrași unul de celălalt, să aibă proiecte de viață comune etc. Dar mulți văd această potrivire ca un dat de la natură. Adică vor să găsească acea persoană cu care se înțeleg perfect întotdeauna fără să facă niciun efort. Ei bine, așa ceva este imposibil. Relația înseamnă muncă din partea amândurora, dorință de a îmbunătăți lucrurile și capacitate de a face uneori și voia celuilalt. Potrivirea nu e dată de o zână bună, ci de dorința celor doi de a fi împreună.
„Calcă-l pe picior ca să conduci tu”
Pe lângă faptul că este o superstiție, care poate dovedi cel mult că ești iute de picior și dornică să preiei conducerea, întreabă-te dacă chiar ai vrea ca toată povara căsniciei să cadă pe umerii tăi. Dacă vrei să o împarți, nu încerca să te transformi în șefa lui. Există și dezavantaje, cum ar fi un volum de muncă mai mare, mai multe decizii de luat și, nu în ultimul rând, un soț nefericit care își simte bărbăția pusă la îndoială.
„Nu ar trebui să ne certăm niciodată”
Așa ar fi bine, dar dacă vei avea astfel de așteptări, vei fi cu siguranță dezamăgită. Este normal ca între doi oameni să apară și conflicte. Important este cum le rezolvați. Dacă, după primul puseu de enervare, cei doi își revin și fiecare ascultă punctul de vedere al celuilalt și ajung la un punct comun, bătălia este câștigată. Chiar dacă au izbucnit scântei, acestea se sting și împăcarea pare mai frumoasă. Nu uita nici că o doză de umor te scapă de multe probleme.
„Bunica e cea mai bună educatoare a copiilor”
„O idee care încă o mai văd la mulți bărbați este că doresc ca mama lor să le crească copiii”, remarcă psihologul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând că: „ în cazul în care bunicii sunt mai în vârstă, nu este necesar să îi împovărăm, decât dacă nu există altă soluție. Însă în ziua de azi sunt creșe cu personal foarte bine pregătit, grădinițe foarte bune sau chiar bone. A apela la un bătrân să îți supravegheze copilul este un mare risc (vezi și cazul băiețelului omorît de câini). Vârstnicii pot fi depășiți și nu fac față solicitărilor unui micuț energic. A trăi cu impresia că bunica este ca atunci când ți-era mamă este greșit”, observă psihologul.