Dating-ul online este, într-adevăr, drumul către fericire sau un obstacol în calea ei? Ai auzit poate povești despre oameni care s-au cunoscut pe internet și au ajuns să se căsătorească. Totuși, cazurile în care au avut rendez-vous-uri dezastruoase sau au petrecut ore în șir în fața calculatorului fără niciun rezultat par să fie mai numeroase. ”A întâlni pe cineva online este un mod de a cunoaște oameni ca oricare altul”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin, adăugând: ”totuși, are anumite particularități”. Așadar, dacă vrei să cauți iubirea online trebuie să ții cont de câteva reguli de succes pentru dating-ul online.

Citește și: Cum îți faci un profil online atractiv

Reguli de succes pentru dating-ul online. Particularități și capcane ale dating-ului online

”Există și relații fericite care au început pe internet, la fel cum există așteptări risipite, iluzii sau relații neîmplinite care au luat naștere în acest mod”, spune specialistul care crede că ”pentru a avea succes, ar fi bine să fii conștientă de anumite particularități sau chiar ”capcane” care pot apărea pe site-urile de dating. Pe de o parte, pare mai ușor, mai accesibil și mai comod. Pe de altă parte, în realitate, trebuie să filtrăm o cantitate mai mare de informații false. De la date de naștere ”ajustate”, profesii și situații matrimoniale cosmetizate, până la fotografii modificate în photoshop sau, pur și simplu, false.

 

Reguli de succes pentru dating-ul online: Comunică sincer

Până la urmă, dacă reușim să stabilim o comunicare bună, sinceră, autentică cu potențialul partener, vom putea spune liber ce ne dorim cu adevărat, ce căutăm, ce visăm și așa să ajungem mai repede în punctul dorit față de o relație care începe în viața reală și unde așteptăm mult până să ajungem la aceste subiecte sau nu reușim niciodată. Foarte mulți oameni încep să realizeze că mai bine spun de la început adevărul sau că este mai bine să recunoști ceea ce-ți dorești și ce ești dispus să oferi, decât să pierzi timpul cu crearea unor aparențe false, care oricum vor fi descoperite în realitate”, spune specialistul.

Citește și: Poveste de viață: „Sufletele-pereche se pot găsi și online, pe rețele de socializare”

Reguli de succes pentru dating-ul online: Evită conturile false

La capitolul capcane, îi menționăm pe acei ”oameni care se hrănesc din energia și timpul nostru. Ei creează profile complet false și se ascund în spatele lor, fără o explicație bine definită. Deși știu că profilul lor nu poate trece testul realității, ei pierd timpul pe net și ne fac și pe noi să-l pierdem. Există astfel de personaje care întrețin discuții virtuale interminabile și așteptări false, care nu mai ajung să se materializeze în realitate. Din diferite motive (boli psihice, dependențe, fuga de realitate etc.), aceștia se hrănesc cu produse ale imaginației lor și ne fac să irosim ore bune la calculator, dacă nu chiar să ne facem speranțe deșarte. De aceea, este util să ne păstrăm filtrele critice, rațiunea, logica și să identificăm neconcordanțele din conversațiile pe care le avem online. Renunță la acei interlocutori care par că mint, că ”înfloresc” realitatea, indiferent de motivele lor”, te sfătuiește Tedy Creștin.

Reguli de succes pentru dating-ul online: Atenție la escroci

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”La fiecare conversație online se activează anumite sentimente. Uneori, se construiește o anumită încredere, se împărtășesc detalii intime. Fii atentă și atunci când cineva încearcă să-ți ceară diverse servicii sau avantaje materiale pentru a-și rezolva probleme reale sau imaginare, fie că este vorba de el sau de membri ai familiei, prieteni etc. Este important să vedem dacă unele persoane ne pot manipula spre acțiuni în avantajul lor sau dacă nu cumva vor să ne determine să facem ceva apelând la anumite emoții cum sunt frica, furia, dezgustul, tristetea, etc. De exemplu, ne pot povesti tragedii familiale, ne pot cere donații pentru proiecte sau interveni pentru ”prieteni” care au probleme grave etc. Însă dacă aplicăm gândirea critică și filtrele rațiunii, putem să discernem între niște discuții cu niște persoane sănătoase, pe aceeași lungime de undă cu noi, cu principii etice și de viață asemănătoare și între alte genuri de discuții și persoane pe care ar fi bine să le evităm din start.

Dacă ajungi să cunoști online persoane compatibile, ar fi bine să pornești cu așteptări foarte moderate. Așteaptă să afli mai multe informații din realitate și să vezi persoana față în față, înainte de a-ți contura păreri și planuri de viitor. Astfel, vei avea mai multe șanse de succes,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com