Multe dintre cele mai cunoscute reguli de parenting din secolul trecut mai sunt valabile și merită să fie respectate. Într-o lume mult prea indulgentă cu copiii, puțină disciplină nu strică. Respectul și politețea ar fi bine să nu lipsească. Masa în familie era o tradiție despre care psihologii de acum spun că este foarte benefică dezvoltării celor mici.

Reguli de parenting din secolul trecut: Cultivarea independenței

În prezent, părinții sunt sfătuiți să petreacă mult timp cu copiii și să se joace cu ei. Cei ocupați preferă să-i înscrie la cât mai multe activități extrașcolare, iar micuții nu au timp liber. Chiar dacă nu își ignorau total odraslele, părinții din trecut îi lăsau, de multe ori, să-și găsească singuri ceva de făcut și să-și organizeze ei înșiși timpul. Psihologii din prezent sunt de acord că plictiseala este bună pentru copii, pentru că-i provoacă să devină creativi. Totodată, lipsa de control parental din trecut îi făcea să fie mai independenți și să învețe de la vârste mici să se descurce singuri.

Copiii aveau sarcini în gospodărie

Părinții noștri considerau că micuții trebuie doar să se joace, iar școlarii sunt responsabili doar cu învățatul. În secolul trecut, copiii mergeau alături de părinți la câmp și ajutau la treburile casnice. Psihologia actuală este de acord în mare parte cu aceste reguli de parenting din secolul trecut. Psihologii moderni recomandă ca micuții să aibă anumite sarcini pe care să le efectueze singuri în familie, iar asta încă de la vârste mici. De exemplu, pot pune masa sau să-și strângă jucăriile. Bineînțeles, nu vor lucra cot la cot cu adulții și vor avea destul timp să se joace și să să-și facă temele. Sarcinile gospodărești îi fac să devină mai responsabili, le cresc stima de sine și-i învață lucruri practice de care vor avea nevoie în viața de adult.

Citește și: Cele trei recomandari ale medicului Musta pentru a ne feri de Covid-19. Pericolul nu a trecut

Reguli de parenting din secolul trecut: Fără multe jucării

În trecut, copiii nu aveau multe jucării, dar asta îi provoca să devină creativi. De exemplu, un băț putea fi o păpușă sau o sabie. Totodată, învățau să-și confecționeze singuri sau să găsească prilej de joacă în mediul înconjurător. Și ce poate fi mai distractiv decât o băltoacă? Bineînțeles, nu erau supravegheați tot timpul, iar mamele erau poate nemulțumite când micuții se întorceau murdari de acasă. În prezent, pediatrii recomandă joaca în noroi pentru dezvoltarea psihologică, dar și pentru creșterea imunității. În plus, psihologii sunt de acord că abundența jucăriilor sau coloritul intens precum și gadget-urile electronice pot dăuna dezvoltării celor mici.

Pedepse mai aspre

Unele reguli  de parenting din secolul trecut este bine că nu mai sunt respectate. Pe vremuri, noii părinți erau avertizați să nu alinte copiii. O regulă pe care ar fi bine să nu o păstrăm e aceea de ”a îmbrățișa și săruta copiii doar când dorm”. Răsfățul nu înseamnă să le arăți dragoste și să-i iei în brațe, ci să le dai mai mult (mai ales din punct de vedere material) decât au nevoie. Uneori, acest lucru îl fac părinții care nu petrec suficient timp cu cei mici, ca un mod de mituire.

Și la pedeapsa corporală care era folosită adesea în trecut ar fi bine să renunțăm. Studii noi arată că micuții care sunt bătuți ajung în procent mai mare să-și sfideze părinții, se angajează în comportamente riscante, au un comportament antisocial și au dificultăți de sănătate mintală ca adulți. Folosirea pe termen lung a pedepselor fizice îi poate provoca pe copii să adopte un comportament mai agresiv.

Reguli de parenting din secolul trecut: ”Papă tot”

Perioadele de foamete din trecut i-au făcut pe strămoșii noștri să aibă idealul de ”grasă și frumoasă”. În multe familii a mai rămas obiceiul de a-i sili pe copii să ”termine tot din farfurie” chiar dacă s-au săturat. Chiar dacă este bine să-i învățăm să nu irosească mâncarea, nu este indicat să-i forțăm să consume mai mult decât au nevoie. O alternativă sănătoasă ar fi să-l lași să-și ia el cât crede că vrea sau să-i pui tu mai puțin și, eventual, să-i dai un supliment dacă mai cere.

Părinți prea tineri

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion”Dintre acele reguli de parenting din secolul trecut la care s-a renunțat și e bine, menționez  pedeapsa corporală, la rigoarea și la respectul exagerat pe care adolescenții erau siliți să-l arate adulților. Sunt multe lucruri schimbate și fiecare societate își are propriile principii de creștere a copiilor.

Dacă, în trecut, era grav să fumezi sau ca o fată să rămână însărcinată, acum există adolescenți care fumează cu acordul părinților, iar sexul (chiar și neprotejat) nu mai este un tabu. Este bine că s-a renunțat la pedeapsa corporală. Era umilitoare și lăsa răni mai mari în suflet, decât în trup.

În zilele noastre este și o diferență mare de vârstă între părinți și copii. Multe dintre noi ajung mame după 30 de ani. Adesea, este vorba de familii care au programat să aibă copii după ce-și fac un rost în viață. În secolul trecut, tinerii se căsătoreau foarte devreme și aveau urmași când încă nu erau foarte maturi ei înșiși,” spune psihoterapeut Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: 4 stiluri de parenting și câteva sfaturi utile pentru părinți